Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utbränd. Lägenheten där branden startade blev helt utbränd, men övriga längan förstördes också i branden och av rök och vatten.

21-åring åtalas för napalm-brand

En häftig brand förstörde en radhuslänga i Färgelanda för en månad sedan. Nu åtalas en 21-årig man för grov mordbrand, misstänkt för att ha startat branden med hemmagjord napalm.

Vid 6-tiden på morgonen den 10 oktober väcktes flera av de boende i radhuslängan av kraftiga smällar. Explosioner trodde en del, möbler som välte trodde andra. Det visade sig vara en kraftig brand i en av grannlägenheterna.

– Det var väldigt aggressiva eldslågor. De var väldigt kraftiga och det gick så otroligt fort. Det var en onaturlig brand. Jag trodde direkt att man använt tändvätska eller något sådant, beskrev en granne händelsen i polisförhör.

– Det var skrämmande. Det var som en blåslampa. Jag har aldrig sett något liknande. Röken var konstigt grovkornig liksom och jag var övertygad om att någon hade sprängt, förklarade grannen vidare.

De åtta grannarna lyckades ta sig ut i tid, oskadda. Den nionde personen i radhuslängan, den 21-årige lägenhetsinnehavaren, saknades dock och det befarades att han var kvar i lägenheten. Men genom tips från allmänheten hittade polisen honom snart, en knapp kilometer från radhuset. Han kom att misstänkas för att ha anlagt branden och häktades senare.

En teknisk undersökning gjordes och bland annat fann polisen rester av ett bilbatteri och en bensinindränkt handduk. I polisförhör har 21-åringen berättat hur han tillverkade en egen napalmbomb:

– Jag bar in ett bilbatteri i lägenheten. Bredvid batteriet ställde jag två butangasflaskor och sedan tog jag en handduk som jag hällde lagom mycket bensin över och sedan tände jag på.

Efter att ha tänt på sprang han ut i skogen.

– Ja, jag fick väl napalm över hela mig. Jag tog ett andetag och kände gasen. Jag låste upp dörren och bara sprang rakt ut, har han berättat.

Hela radhuset förstördes i samband med branden och då den inneburit fara för andra människors liv betraktas mordbranden som grov.

Även om 21-åringen berättat vad som hänt nekar han till brott, och menar att han inte haft motiv. Han ska genomgå en liten sinnesundersökning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.