Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

18 bilar i brand

18 bilar blev under natten skadade i en omfattande garagebrand i Alingsås. Polisen inleder en förundersökning gällande mordbrand.

När räddningstjänsten kom till platsen står 9 bilar i lågor.

– Vi får en påringning om att det ryker. När vi är framme, 4-5 minuter senare, då är det en fullt utvecklad brand i nio bilar, säger Stefan Löfgren, insatsledare vid Alingsås räddningstjänst.

Fullt utvecklad brand

Branden är så kraftig att den trots släckningsförsöken sprider sig till ytterligare nio bilar. Hälften av bilarna är totalt utbrända.

– Jag räknade till 18 bilar allt som allt, de har smält och skadats i olika omfattning, men nio stycken är totalförstörda, säger Stefan Löfgren.

Bilarna stod i en carpark, ett enklare garage med väggar och tak, och taket kapslade in elden och bidrog till den extrema värmen.

– Det var jättehöga lågor och mycket värme, med risk för spridning till en närliggande skola och ett bostadshus. 

Av värmen sprack det närliggande bostadshusets alla fönster. Carparken tillhörde de närliggande lägenheterna.  

Inväntar polisens tekniker

Insatsen varade i två timmar och är nu avslutad. Två brandmän är kvar på platsen. Trots den kraftiga rökutvecklingen ska det inte vara någon fara för allmänheten. 

– Vi hade vinden med oss och lite tur. Det hände inget oförutsett under insatsen. Nu har vi två man kvar som inväntar polisens tekniker för utredning om vad det är som hänt. 

Polisen är på platsen och inväntar nu att börja den tekniska undersökningen. Men en förundersökning gällande mordbrand har upprättats. 

– Platsen måste svalna först innan vi kan börja kika på vad det är som hänt, säger Ann-Christine Löfstrand, vakthavandebefäl vid Polisen region Väst.  

Den skola som låg bredvid parkeringen ska enligt räddningstjänsten kunna hålla lektioner som vanligt under dagen. Ingen person kom till skada under branden.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.