18-åring dödad med kniv i trapphus – en döms till livstid

Offren gömde sig inne i en trappuppgång på Hässleholmen i Borås men hittades av tre män som är medlemmar i ett kriminellt nätverk. Trion tvingade sig in genom den låsta dörren och gick till attack. En 18-årig man dog och två skadades allvarligt. Nu döms en till fängelse på livstid och de två andra får fängelse i tolv år vardera.

ANNONS
|

I september åtalades tre män, en 26-åring, en 24-åring och en 23-åring, misstänkta för mord och två mordförsök.

Händelsen utspelade sig på Hässleholmen i Borås, som av polisen pekas ut som ett "särskilt utsatt" område.

På kvällen den 22 mars körde de tre åtalade männen in i området. Beväpnade med pistol patrullerade de på gatorna på jakt efter tre andra män. Syftet: att konfrontera dem med våld och hot om våld, enligt åklagaren.

LÄS MER: Trio åtalas för dödsattacken: "Du ska dö"

Tvingades öppna låst dörr

Tillslut fick den åtalade trion syn på de tilltänkta offren. Dessa stod gömda inne i ett trapphus. Under pistolhot tvingades de öppna entrédörren. – "Är det här ni gömmer er era råttor", berättade ett av offren att de sa.

ANNONS

Sedan startade attacken. De tre offren knivhöggs, sparkades och blev slagna. – "Du ska dö din horunge" och "det ska vara din sista dag, har ett offer berättat att angriparna skrek.

Efter attacken flydde gärningsmännen från platsen i en bil, de svårt skadade männen lämnades kvar.

LÄS MER:18-åring knivmördad - det bröt tystnadskulturen

18-åring dog

Ett vittneringde SOS. – Snälla ta hit ambulans. Han ligger här, jag tror… jag vet inte om han kommer överleva detta, sa han i samtalet om ett av offren.

Endast 18-år dog en av killarna. För hans vänner var tillståndet livshotande, men de överlevde.

Efter mordet och de två mordförsöken höll sig gärningsmännen undan. Två av dem höll till i en lägenhet i Borås men kunde gripas i mitten av april. Den tredje anmälde sig själv hos polisen först i slutet av augusti.

LÄS MER:Brutalt knivdåd i Borås - tre åtalas

Kända kriminella

Alla tre nekar till brott. – Jag förnekar brott. Jag har inte gjort något. Sedan så har jag ingen kommentar till resten, sa en av 24-åringarna i förhör.

De medåtalade har dock erkänt att de var på brottsplatsen. – Hur ska jag förklara? Jag slåss, alltså jag är ingen våldsam människa, jag gillar inte att slåss och sådana grejer. Så jag var... Jag hade adrenalin och jag var lite stressad. Så jag ville liksom bara ta mig därifrån, sa en av dem i förhör.

ANNONS

Trion är kända kriminella. – De misstänkta tillhör en kriminell konstellation som driver sin verksamhet i den stadsdel där angreppen skedde, sa kommissarie Göran Arvidsson när åtalet lämnades in.

Livstidsdom

På fredagen kom domen. Den 26-årige mannendöms till fängelse på livstid. Han döms för mord och två mordförsök.Tingsrätten konstaterar att det, genom de åtalades uppgifter, de överlevande offrens berättelser samt övrig bevisning är fastställt att 26-åringen högg 18-åringen i bröstet.

Tingsrätten skriver att bara mordet har ett straffvärde om 15 år "med beaktande av den dödsångest som NN omvittnat upplevt sedan han flytt för sitt liv och så sakteliga förblödde ensam i kyla och mörker".

Frias för mord

De två medåtalade frias för mord.Rätten menar att de inte ska ha varit införstådda med att den unge mannen skulle dödas innan angreppet startade.

Men dedöms för mordförsök i två fall,"för att tillsammans och i samförstånd med 26-åringen har försökt beröva två yngre män livet". De döms till fängelse i tolv år.

Rörande mordförsöken skriver tingsrätten att trion "har agerat tillsammans och i samförstånd och att de uppsåtligen försökt beröva de två andra målsägandena livet".

– I stora drag har tingsrätten dömt i enighet vad åklagarna yrkade så det är vi ju tillfreds med förstås, säger kammaråklagare Patrik Tilly. Han säger att de yrkat på att samtliga tre skulle dömas till livstid, men när två av dem nu friades för mordet landade straffet i stället på tolv års fängelse. – Om åklagarsidan ska överklaga den här domen så är det ju i den delen man kanske överväger att fundera på ett överklagande, säger Tilly.

ANNONS

Särskilt utsatta områden:

Vivalla, Örebro Gottsunda, Uppsala Alby Botkyrka Fittja, Botkyrka Hallunda/Norsborg, Botkyrka Husby, Stockholm Rinkeby/Tensta, Stockholm Ronna/Geneta/Lina, Södertälje Araby, Växjö Karlslund, Landskrona Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö Södra Sofielund (Seved), Malmö Bergsjön, Göteborg Biskopsgården, Göteborg Gårdsten, Göteborg Hammarkullen, Göteborg Hjällbo, Göteborg Lövgärdet, Göteborg Tynnered/Grevgården/Opaltorget, V Frölunda Hässleholmen/Hulta, Borås Norrby, Borås Skäggetorp, Linköping

Ett "särskilt utsatt" områden innebär att polisen har svårt att fullfölja sitt uppdrag, befolkningen är inte benägen att delta i rättsprocesser och att det finns våldsbejakande religiös extremism, bland annat. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området.

ANNONS