Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Foto: Läsarbild

17 misstänkta molotovcocktails hittade

I måndags hittades 17 misstänkta brandbomber i ett skogsparti utanför en skola och förskola i Kungälv. Polisen utreder nu händelsen som förberedelse till grov skadegörelse genom brand. – Vi ser allvarligt på det här och vi har hållit förhör med ett antal personer, säger förundersökningsledare Eva Göthberg vid polisen.

I ett skogsparti vid Sandbackaskolan och förskolan Rödhaken i Komarken i Kungälv hittades i måndags 17 glasflaskor med vätska som luktade bensin, vilket Kungälvs-Posten var först om att rapportera. 

Fyndet gjordes av fältassistenter som av en slump fann flaskorna som låg gömda på flera platser, bland annat i stuprör, papperskorgar och andra håligheter.

– I måndags den 8 augusti så kallades en patrull till området Komarken i Kungälv vid Nordmannatorget/Sandbackaskolan. Fältarbetare hade hittat flaskor med okänt innehåll och tygstycken stack upp ur flaskorna, säger Eva Göthberg.

– Flaskorna låg gömda på olika ställen i terrängen.

Teknisk undersökning i Linköping

Patrullen åkte ut till platsen för att säkerställa att flaskorna med den klara vätskan inuti inte var brännbar men kunde inte plats utesluta att det fanns sådana ämnen i flaskorna. Därför undersöks flaskorna av NFC, National Forensic Center, i Linköping och provsvaret väntas vara klart först om två-åtta veckor.

– Ärendet är rubricerat som förberedelse till grov misshandel via brand och förberedelse till grov skadegörelse genom brand, säger Eva Göthberg.

Hon vill dock inte använda ord som molotovcocktail eller brandbomb om de misstänkt farliga föremålen.

– Undersökningen pågår och det tar ett antal veckor att få det analyserat. Jag tycker att man ska vara försiktig med att uttala sig om vad det är för föremål innan vi faktiskt vet vad analysen visar. Det är brottsrubricerat och vi utreder ärendet. Vi har hållit förhör med ett antal personer men har ännu inte gripit någon misstänkt, säger Eva Göthberg.

Okänt om koppling finns till tidigare brand

12 augusti 2015 kastade personer sten mot väktare och Sandbacka förskola sattes i brand. Ingen person greps för gärningarna för ett år sedan. I samband med att polisen med hjälp av hund undersökte skogspartiet där de misstänkta brandbomberna hittades fann man "stenlika föremål".

Ni fann stenlika föremål?

– Ja, vi utreder ännu ärendet. Men vi fann stenlika föremål, säger Eva Göthberg.

Finns det någon koppling till händelserna i fjol?

– Det var en brand i fjol och i närtid utsattes personal för stenkastning men för närvarande ser vi ingen koppling händelserna emellan. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.