16 ensamkommande barn hittade i Mölndalshus

ANNONS
|

Det var i måndags som polisen fick tips om intrånget, uppger Peter Adlersson, presstalesman vid polisen region väst.

- Vi gick in i huset vid åttatiden på morgonen och påträffade 18 pojkar som låg och sov, säger han.

Kontakt togs med kommunens socialtjänst och pojkarna förhördes med hjälp av tolk.

- Två personer greps misstänkta för stöld av mobiltelefon. Övriga 16 är misstänkta för olaga intrång, fortsätter Adlersson.

Hur länge har pojkarna bott i huset?

- Det vet jag ingenting om.

Enligt uppgift till GP har pojkarna omhändertagits av socialtjänsten, men det är en uppgift som presstalesmannen inte kan uttala sig om.

ANNONS

- Jag vet inte vad som hänt med dem efter att de påträffades, säger han.

När GP når Birgitta Korpe, verksamhetschef för Mölndals avdelning ensamkommande barn och ungdomar, säger hon att de har haft kontakt med 15 personer, varav en var vuxen.

- Nio av barnen är nu omhändertagna, det var det första vi gjorde. Sedan visade det sig efter hand att flera av barnen tillhörde andra kommuner och de har eller ska överlämnas till de kommunerna, säger Korpe.

Socialsekreterarna som kom till huset sa enligt Birgitta Korpe att det var ett ödehus, "ett ruckel", och att det var mycket smutsigt och kallt. Hon kunde när GP pratade med henne inte bekräfta i fall huset ägs av kommunen eller inte.

Tre av barnen avvek när socialsekreterarna skulle transportera dem från huset och är nu efterlysta.

- Utöver de 15 vi omhändertog, tog polisen med sig några barn till stationen och vi har inte fått någon återkoppling om dem, säger Korpe.

ANNONS