16-åring anklagas för grov våldtäkt på äldre kvinna – nu är Ed i chock

Det lilla samhället Ed är en typisk landsbygdsidyll där alla känner alla. Att en 16-årig pojke nu misstänks för grov våldtäkt, samt sexuellt ofredande, mot två äldre kvinnor har chockat många. Utöver starka känslor har händelsen också gett upphov till rykten och spekulationer på orten.

ANNONS
|

Den som kliver av på den pittoreska tågstationen i Ed möts av en bedövande vacker utsikt över sjön Stora le. Lilla le ligger inte långt därifrån och mellan de bägge sjöarna har orten Ed vuxit fram.

Äldre bebyggelse och skyltar som andas folkhem samsas med nybyggen och en Willysbutik. Över en gata hänger en blå banderoll som berättar om Eds countryfest.

Det är en brutal kontrast till händelsen som skakade samhället för en vecka sedan.

I utkanten av Ed står en välbehållen Gulfmack.
I utkanten av Ed står en välbehållen Gulfmack. Bild: Nora Lorek

Klockan hade inte hunnit bli 10 när en äldre kvinna utsattes för en grov våldtäkt i sitt eget hem. Kvinnan skadades så pass illa att hon fick uppsöka sjukhus. När polisen utredde händelsen upptäckte de att ytterligare en kvinna i samma flerfamiljshus hade blivit sexuellt ofredad.

ANNONS

Mindre än en vecka senare häktades en 16-årig pojke på sannolika skäl misstänkt för gärningarna. Enligt åklagaren är bevisläget ”förhållandevis gott”.

”Det är synd om hela familjen”

På parkeringen utanför brottsplatsen står en man framför sin amerikanare. Han bor i samma hus som offren och säger att han såg den nu misstänkte pojken komma gående den ödesdigra morgonen.

När han skulle åka hemifrån ett par timmar senare stod polisen utanför. Då tänkte han att de var där på grund av pojken, eftersom han inte hade sett ut att må särskilt bra.

– Jag tänkte inte mer på det förrän på kvällen, när jag hörde vad som hade hänt.

Känner du den misstänkte?

– Nej, men jag vet vem det är.

Ed ligger i kommunen Dals-Ed, som är en av de lugnaste kommunerna i Sverige enligt lokalpolisen Peter Torstensson.
Ed ligger i kommunen Dals-Ed, som är en av de lugnaste kommunerna i Sverige enligt lokalpolisen Peter Torstensson. Bild: Nora Lorek

Och det är han inte ensam om på orten. Flera som GP pratar med uppger att de känner både den misstänkte och hans familj, och begreppet ”alla känner alla” återkommer. Andra, som mannen med amerikanaren, säger sig veta vem den misstänkte är. Pojken har tidigare dömts för brott och varit omhändertagen enligt LVU.

– Det är synd om hela familjen. Det är tragiskt, säger en person.

– Man hoppas nästan att killen var påverkad och inte vid sina sinnes fulla bruk när han gör en sådan grej. Ingen normalt funtat människa gör ju så.

ANNONS

Mannen känner även våldtäktsoffret och beskriver henne och hennes make som bra och trevliga personer med väluppfostrade barn.

Jämte honom står en man som hört om händelsen – men först nu förstår vem kvinnan är. Mannen blir märkbart bestört.

Ryktesspridning och skvaller

Utöver nyheter i radio och tidningar har många fått information om händelsen i sociala medier. Och så pratas det förstås i byn.

En person säger till GP att den misstänkte ska ha varit av utländsk härkomst, vilket inte stämmer.

På det lilla kaféets uteservering har tre äldre personer slagit sig ner för en fika. Medan en man sätter gaffeln i sin chokladbakelse pratar hans sällskap om den grova våldtäkten och den unga misstänkte.

Inga-Britt Larsson fick höra vad som hänt av en granne.
Inga-Britt Larsson fick höra vad som hänt av en granne. Bild: Nora Lorek

Inga-Britt Larsson, som är på väg till matbutiken, fick reda på vad som hänt av sin granne. På sjungande dalsländska berättar hon om att ”det hänt en otäck sak” på orten.

– Jag är ju äldre jag med. Min sambo åker och fiskar ibland och då tänker jag ju på hur jag ska låsa dörren och vad som kan hända.

– Jag blir förbannad på att det ska vara så. Att de kan med, säger Inga-Britt.

Kollegorna: Chockerande och skrämmande

Inte bara Inga-Britt har skrämts av händelsen. Mannen som bor i samma hus som brottsoffren berättar att de nu installerat titthål i dörrarna.

ANNONS

Flera frågar sig också om det ovanligt grova brottet är del av en större utveckling.

– Det händer ju överallt nu. En får bara försöka vara försiktig, säger Inga-Britt Larsson.

Utanför frisören Salong batong står Christoffer Sjöström och hans kollega Joakim Bergström och småpratar om semestern. Joakim säger att han blev chockad över nyheten, särskilt eftersom det skedde i lilla Ed.

Joakim Bergström (i bakgrunden) tror att gärningsmannens identitet kommer att komma ut. ”Absolut, hundra procent”, säger han.
Joakim Bergström (i bakgrunden) tror att gärningsmannens identitet kommer att komma ut. ”Absolut, hundra procent”, säger han. Bild: Nora Lorek

– Men Sverige har väl blivit mer och mer så här med åren. Och det verkar som brottsligheten kryper ner i åldrarna, säger Joakim.

– Det är skrämmande. Sådant här hörde jag ju om där jag bodde tidigare, men här har man känt sig säker i och med att det är en liten by, säger Christoffer.

Kommunpolisen Peter Torstensson förstår att invånarna oroas men påpekar, med brasklappen att ingen har dömts än, att en person har häktats på sannolika skäl misstänkt för brottet.

– Det tyder på att det finns övertygande bevisning i det här läget. Det hade varit värre om vi famlat i blindo och haft en gärningsperson på fri fot.

Peter Torstensson är kommunpolis i Dals-Ed och understryker att kommunen är en av de lugnaste i Sverige.
Peter Torstensson är kommunpolis i Dals-Ed och understryker att kommunen är en av de lugnaste i Sverige. Bild: Lasse Edwartz

Han berättar att det som hänt också är ytterst ovanligt i kommunen Dals-Ed.

– Jag kan inte erinra mig något liknande brott här, inte av den här karaktären, säger han.

ANNONS

Brottets unika karaktär gör också att han inte tror det kommer följas av något liknande. Att ungdomsbrottsligheten utvecklats åt fel håll, exempelvis med missbruk i lägre åldrar, håller han dock med om.

– Dals-Ed är ingen isolerad ö. Men det är fortfarande en av de tryggaste kommunerna i hela landet.

LÄS MER:Misstänkt för grov våldtäkt på äldre kvinna – 16-åring häktas

LÄS MER:Äldre kvinna överfallen och våldtagen i Dals-Ed

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS