Detta är inte en Iphone.
Detta är inte en Iphone.

15-åringens Iphone var en elpistol

ANNONS
|

Det var i oktober förra året som den då 15-årige killen hade tagit sin mormors bil för att köra till Henån. På passagerareplatsen satt hans 14-åriga kompis. Polisen upptäckte bilen och försökte stoppa den, men föraren vägrade stanna och polisen följde efter, skriver Bohusläningen.

Vägen tog slut och då fann den unge bilföraren för gott att lämna bilen. Han hoppade ut i farten och sprang iväg. Bilen fortsatte in i en trädgård, körde över leksaker och krockade med ett träd. Kvar i bilen satt den 14-åriga tjejen.

Kompisen chockad

Hon berättar i förhör att hon var chockad, rädd och omtumlad, men tog sig ur bilen och gömde sig på en altan. Sedan hämtades hon från gömstället av en annan kompis. Hon var orolig över vad hennes mamma skulle säga.

ANNONS

Den 15-årige bilföraren åtalas nu för vårdslöshet i trafik, för att ha smitit från olycksplatsen och för olovlig körning. Han åtalas inte för att ha stulit bilen, då hans mormor inte vill anmäla det.

15-åringen åtalas också för ringa vapenbrott efter att en fritidsledare en månad senare upptäckte att han hade med sig en elpistol till en fritidsgård.

Elpistolen var till utseendet en kopia av en Iphone 4.

Elpistolen togs i beslag av fritidsledaren som senare överlämnade den till polisen.

Erkänner vapeninnehav

15-åringen erkänner att han burit vapnet, som han säger sig ha köpt utomlands. I polisförhören säger han samtidigt att han inte visste att den var olaglig.

Polisen har kontrollerat vapnet som visat sig fungera. När en knapp trycks in på mobiltelefonkopian uppstår synliga ljusbågar mellan två elektroder och ett smattrande ljud så länge knappen hålls intryckt.

I förundersökningen skriver polisen att elpistolen ger upprepade smärtsamma elchocker som tillfälligt slår ut viljestyrda muskelgrupper. Hur hög elektrodspänningen vapnet har är enligt polisen oklart, men den är enligt vapenlagen att jämställa med ett skjutvapen.

ANNONS