Polisen riktar kritik mot förare som inte visar hänsyn till vägarbetare. ”Oberoende av vad man tycker, så finns hastighetsbegränsningarna av en anledning,” säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.
Polisen riktar kritik mot förare som inte visar hänsyn till vägarbetare. ”Oberoende av vad man tycker, så finns hastighetsbegränsningarna av en anledning,” säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst. Bild: Axel Noren

100 körkort omhändertagna – på åtta dagar

På åtta dagar drog trafikpolisen in 100 körkort runt Göteborg. Under samma period skrevs även 146 böter. Det främsta skälet: fortkörning.
– Hastighetsöverträdelserna är generellt oerhört stora, säger trafikpolisen Martin Petersson.

ANNONS
|

Intensiva fartkontrollerna i Göteborgsområdet har införts efter att en vägarbetare blev påkörd på länsväg 158 i början av sommaren. Med anledning av olyckan genomför trafikpolisen fler kontroller på platser där vägarbeten pågår.

Senaste åtta dagarna har arbetet resulterat i 100 indragna körkort och 146 skrivna böter i Göteborgsområdet.

– Det är för tidigt att säga var det här beror på. En anledning skulle kunna vara att fler människor stannar hemma och har ”hemester”. Vi ser väldigt mycket trafik i vår region just nu. Men det kan naturligtvis också bero på hur vi intensifierar vårt arbete med kontroller, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS
Polisens presstalesperson i region Väst, Anna Göransson, menar att det höga antalet omhändertagit körkort kan bero på flera saker.
Polisens presstalesperson i region Väst, Anna Göransson, menar att det höga antalet omhändertagit körkort kan bero på flera saker. Bild: Adam Ihse/TT

Största andelen körkort, omkring 60 stycken, har polisen omhändertagit på E20 Nääsmotet, i Lerums kommun och vid E6 Kålleredsmotet.

Hittills i år har polisen omhändertagit över 400 körkort i regionen, vilket är rekordhöga siffror. Under hela 2019 beslagtogs endast 170 körkort, rapporterar P4 Göteborg.

LÄS MER:Här är vägjobben att undvika i sommartrafiken

Höga hastighetsöverträdelser

Trafikpolisgruppen har även haft fasta och rörliga hastighetskontroller på E45 mellan Göteborg och Älvängen, samt på E6 söder om Göteborg.

– Hastighetsöverträdelserna är generellt oerhört stora – det krävs att man kör minst 31 kilometer i timmen över tillåten hastighet, för att vi ska omhänderta körkortet. Många bilförare tar ingen hänsyn till vägarbetarna, varken när det gäller deras säkerhet eller arbetsmiljö. Men för vägarbetarna innebär höga hastigheter en livsfara, säger trafikpolisen Martin Petersson, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Farligt för vägarbetare på hemesterfulla vägar

Hemesterfirare kan vara skyldiga

En undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Svevia visar att endast 57 procent av de tillfrågade trafikanterna anser att andra bilister sänker hastigheten i anslutning till vägarbeten.

– Generellt brukar folk som blir stannade hänvisa till att man är stressad eller har bråttom och missade begränsningarna. Ofta är man lite likgiltig och ser inte hastighetsöverträdelse som något riktigt brott. Det kommer kommentarer som att polisen borde ägna sig åt annat, säger Anna Göransson och fortsätter:

ANNONS

– Oberoende av vad man tycker, så finns hastighetsbegränsningarna av en anledning. Det handlar om trafiksäkerhet för medtrafikanter, cyklister, gångtrafikanter och inte minst vägarbetare. Lägre hastigheter räddar liv.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS