Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FOTO: Per Wahlberg

10-årig majblommesäljare attackerad

En tioårig pojke i Västsverige utsattes för ett grovt stöldförsök när han sålde majblommor. – Det är första året som han vågade sälja och gå och knacka dörr själv. Och så blir det så här, det är tråkigt, säger pojkens mamma.

I torsdags började försäljningen av majblommor, skriver Bohusläningen. För tidningen berättar 10-åringens mamma om hur sonen gav sig ut i området i närheten av huset i Färgelanda kommun för att sälja. Han knackade på hos några han känner och gick hem till sin mormor. På vägen hem träffade han en klasskamrat och stannade för att prata, bara ett par hundra meter från hemmet.

– Då kommer det fram några killar och frågade om han sålt mycket. Han var stolt och svarade ja, berättar mamman för Bohusläningen.

Hon berättar vidare att killarna frågade hur mycket pengar sonen hade, men att sonen inte vill svara. Pojkarna började då bli aggressiva och kallade sonen för elaka saker, enligt mamman. Sedan försökte de rycka till sig väskan med majblommor och pengar.

– Min son tog sig loss och lyckades cykla därifrån. Han blev rädd, och han tyckte att det var otrevligt, det förstår man ju.

Nu är mamman mest glad över att sonen inte föll och skadade sig i samband med att de försökte rycka väskan.

Familjen beslutade senare under kvällen att göra en polisanmälan, vilket mamman också gjorde under fredagen.

– Det jag känner mest är att jag vill varna andra. Folk vet vad som finns i väskorna. Om man har små barn, följ med dem när de säljer. Jag har sett att det har hänt på flera andra ställen att barn som sålt majblommor blivit utsatta.

Anders Ragnesten, poliskommissarie, bekräftar att polisen tog emot en anmälan i slutet av förra veckan. Rubriceringen gäller i nuläget försök till grov stöld.

– Det pågår en förundersökning och då har vi sekretess. Därför kan jag inte uttala mig speciellt mycket, säger Anders Ragnesten.

Han vill inte bekräfta om man har några misstänkta gärningsmän. Några förhör har dock inte hållits.

Mamman berättar att hennes son fortfarande säljer majblommor, men nu håller sig ännu närmare hemmet.

Sedan årets försäljning av majblommor startade har flera polisanmälningar gjorts i Västra Götaland och runt om i Sverige, där barn har rånats eller utsatts för grova stöldförsök för att komma åt deras väskor med pengar från försäljningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.