Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

1 100 grisar brann inne på gård

En stor ladugård på en gård i Lidköpings kommun har brunnit ner under natten. I byggnaden ska det enligt polisen ha funnits över tusen grisar.

Det var vid klockan 01:40 under natten mot onsdag som larmen började komma in till SOS Alarm om brand på en ladugård. Byggnaden var emellertid redan övertänd när räddningstjänsten kom fram.

– 1 100 grisar har brunnit inne. Det var samtliga som befann sig i den byggnaden, säger Magnus Areflykt, insatsledare vid räddningstjänsten i Västra Skaraborg.

Människor och djur evakuerades

Till en början fanns stor risk för spridning till intilliggande byggnader och hus i närheten av den brinnande ladugården. Dessa evakuerades därför och ytterligare förödelse undveks.

– Det fanns ytterligare 3 000 grisar i andra byggnader, men samtliga klarade sig där, berättar Areflykt.

Personal från två brandstationer bekämpade elden när den var som intensivast.

– De kommer att vara kvar i flera timmar. Det är en jättestor ladugård som brinner, så det blir väldigt varmt och det ligger boningshus intill som måste skyddas, sa Rickard Ahlstrand, styrkeledare vid räddningstjänsten Västra Skaraborg, under natten.

Teknisk undersökning får vänta

Under morgonen bedömdes branden vara under kontroll. Eftersläckningen kommer dock pågå under hela dagen.

– Vi har fortfarande några gubbar kvar för eftersläckning och bevakning kvar, avslutar Magnus Areflykt, insatsledare vid räddningstjänsten i Västra Skaraborg.

Ingen människa har skadats fysiskt. Polisen kommer troligtvis inte bege sig till platsen förrän imorgon.

– Vi kan inte göra nåt innan räddningstjänsten avslutat sitt arbete. Det lär bli en teknisk undersökning för att fastställa brandorsaken, menade polisens pressinformatör i Väst, Peter Adlersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.