Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Övervakningssamhälle speglas genom dansen

Genom sina föreställningar vill danseleverna på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka spegla viktiga samhällsfrågor. I ”2084” handlar det om övervakning, diskriminering och makt.

Eleverna, som nu går tredje året på estetiska programmet, jobbar själva med att hitta teman till sina dansföreställningar. Förra året satte de fokus på sociala medier och hur de sätter press på unga.
– Den här gången ville vi göra något som är i kontrast till det, något mer dramatiskt, säger Hanna Bartholdsson.
Resultatet blev 2084, inspirerad av Georg Orwells klassiska roman 1984. Eleverna har också hämtat inspiration från filmer som Hungergames och Divergent, där befolkningen är strikt indelad i olika klasser med olika status.

I dansföreställningen finns tre samhällsklasser, blå, orange och vit. De blå är respekterade men kontrollerade, de orangea är inte lika lydiga och diskriminerade och de vita befinner sig någonstans mitt i mellan, förklarar eleverna.
– Men alla lever i en dystopi. Man är inte en egen person utan bara en stor grupp. Det blir som en slags fångenskap, säger Gabriella Nyhlén.
Hon och de andra treorna har skapat koreografin och Hanna Bartholdsson tycker att de lyckats gestalta ett svårt ämne på ett bra sätt.
– Det blir ett ganska häftigt uttryck. Det går att förmedla mycket genom olika danser och med hjälp av musik och ljus.
I förra årets föreställning kunde gymnasieeleverna lätt identifiera sig med handlingen eftersom sociala medier är viktig i deras eget liv. Den här gången handlar det inte om sådant de själva har upplevt utan mer en rädsla för vad som skulle kunna hända.
– Det här behöver inte vara Kungsbacka eller Sverige. Vi vill väcka en tanka om vad som kan hända om något går snett i samhället, säger Hanna Bartholdsson.

I år har de sex tjejerna även drivit hela projektet som ett UF-företag. De har slitit hårt med produktionen och berättar att de lärt sig mycket under resans gång, särskilt genom att koreografera tvåor och ettor som också dansar i föreställningen.
– Det blir ett stort ansvar. Men det har varit väldigt positivt att jobba som en grupp och man har vuxit mycket, säger Lovisa Skog.
Idag och imorgon spelas 2084 på Kungsbacka teater och det blir också skolföreställningar i slutet av veckan. Trots stress och finslipning av detaljerna in i de sista är tjejerna laddade inför premiären.
– Allt hårt arbete blir värt det när man ser resultatet på scenen, säger Hanna Bartholdsson.