Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Övervakningsfilm kan röja kidnappare

Försökte röva bort 1-åring i Hunnebostrand. Kan ha fångats på film.

Inne på mataffären Coop i Hunnebostrand försökte en man vid 18-tiden på måndagen att ta med sig ett barn i 1-årsåldern ut ur butiken.

Mannen ska enligt polisen vara i åldern 50+. Han tar en vagn, oklart om det är en kundvagn eller en barnvagn, och tar sig skyndsamt mot utgången. Barnets mamma ropar dock, och gör personalen i kassorna uppmärksamma på mannen, som släpper vagnen och försvinner från platsen.

- Nu ska vi säkerställa övervakningsfilm från butiken och prata med personalen, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Det har varit flera fall av försök att röva bort barn, härom dagen höll en 3-åring i Tynnered på att rövas bort. Är det fler fall nuförtiden?

- Jag upplever det som väldigt sällsynt. Mig veterligen är det väldigt sällan. Om det skulle ligga någon vårdnadstvist eller så bakom är inget jag vet något om i dessa fall. Det är nog en slump att det skett ungefär samtidigt nu, säger Christer Fuxborg.

Enligt kriminologen Jerzy Sarneck är den vanligaste orsaken till kidnappningar av barn i Sverige vårdnadstvister. Att en helt okänd gärningsman försöker röva bort ett barn är ovanligt.

– Att vilt främmande personer utan anknytning försöker kidnappa småbarn är väldigt ovanligt i Sverige, även om det har förekommit i några fall, säger han.

Två övriga orsaker till den typen av brott är enligt Sarnecki att gärningsmannen är psykiskt störd, eller att det handlar om utpressning mot föräldrarna.

FAKTA/Fler kidnappningsförsök i sommar

Den 23 maj försökte en okänd medelålders man dra in en åttaårig pojke i sin bil utanför Landvetterskolan efter att ha lockat med godis. Pojken lyckades slita sig loss och springa därifrån. Polisen har ingen misstänkt.

Den 12 juli försökte en man i 30-årsåldern röva bort ett tioårigt barn vid radiobilarna inne på Liseberg, men en anhörig till barnet skrek och drog i mannen tills hon lyckades få loss barnet. Polisen grep mannen en kort stund senare, och har startat en utredning om olaga frihetsberövande.

Den 27 juli försökte en okänd gärningsman röva bort en 3-årig flicka från en lekplats i Tynnered. Flickans äldre bror lyckas hindra mannen, som försvinner från platsen i bil. Förhör med barnen pågår. Polisen har ingen misstänkt. (GP)