Översvämningar i ett stugområde runt Marsjön på tisdagen.
Översvämningar i ett stugområde runt Marsjön på tisdagen. Bild: Sanna Tedeborg

Översvämningarna sjunker till helgen – om det slutar regna

Översvämningarna och de höga vattenflödena som har drabbat delar av Västra Götaland kan sjunka undan till helgen. Regn och blöt snö som faller de kommande dagarna kan dock ställa till det.
– Varje millimeter extra kan göra att det håller på lite längre, säger Fredrik Schück, hydrolog på SMHI.

ANNONS
|

Regn och smält snö har orsakat höga flöden och översvämningar i delar av Västra Götaland. Nu kan vattennivåerna ha nått sin topp, enligt hydrolog Fredrik Schück på SMHI.

– I sjöarna vid Övre Viskan kan kulmen vara nådd, men i och med att det regnar fortfarande kan nivåerna också ligga fortsatt högt och fortsätta göra det framöver, säger han.

Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI, säger att regnet fortsätter att falla från och till över Göteborg och de drabbade områdena under tisdagen. På onsdagen förväntas regnbyar och blöt snö på morgonen, som sedan ska försvinna under dagen.

Vattnet kan sjunka undan till helgen

Längre in i veckan blir det kyligare, och det kan komma några byar blötsnö på torsdagen. Därefter ser det ut att bli uppehåll, något som ska hålla i sig efter veckoslutet.

ANNONS

– Det hade varit väldigt gynnsamt för det här situationerna med de höga flödena, säger Alexandra Olsson.

Enligt Fredrik Schück ska vattennivåerna i de översvämmade områdena sjunka under de kommande dagarna -- ifall regnet inte fortsätter. Han säger att vattennivåerna i sjöar både stiger långsammare än i rinnande vattendrag, men att vattnet sedan också tar längre tid att sjunka undan. Därför är det avgörande hur mycket regn som faller de kommande dagarna.

– Varje millimeter extra kan göra att det håller på lite längre, säger han.

SMHI har utfärdat röda varningar för översvämningar längst med Marsjön och Mellsjön i Övre Viskan och vid Simmesjön. Runt sjöarna finns flera bostäder som kan påverkas av de höga vattennivåerna.

SMHI:s experter

Meteorolog - Meteorologi är läran om vädret, eller egentligen om atmosfären, dess fysik och kemi. En meteorolog ägnar sig bland annat åt att studera och observera atmosfären och kan på så sätt även förutse det kommande vädret.

Hydrolog - En hydrolog arbetar med viktiga frågor som rör vatten på land. De jobbar med allt från att mäta flöden i vattendrag och att utveckla högteknologiska beräkningsmodeller, till att göra miljöutredningar eller stötta räddningstjänster i lägen med översvämningar.

Källa: SMHI

LÄS MER:Så förbereder sig kommunen för översvämningarna

LÄS MER:Översvämning på Stadsmuseet i Mölndal

LÄS MER:High Chaparral under vatten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS