Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Över 80 bilar förstörda efter bränder i Göteborg

Under måndagskvällen och natten startades bränder på flera platser runtom i Göteborg och Västra Götaland. I Frölunda eldhärjades över 60 bilar av maskerade ungdomar och i Trollhättan blockerade ungdomar vägar och kastade sten på polisen.

De första larmen om bränder kom till polis och räddningstjänst vid 21-tiden på måndagskvällen. Vittnen har, i samtliga fall, observerat ungdomar som tänt eld på bilarna och sedan snabbt försvunnit från platsen.

Bränder på flera platser

I Frölunda förstördes över 60 bilar – 31 brann och utöver dessa skadades 35.

En grupp om sex till åtta maskerade ungdomar sågs tända eld på platsen och springa därifrån.

I nordöstra Göteborg brann totalt 15 bilar. Där observerades åtta till tio ungdomar som förutom att bränna bilar enligt polisen också ska ha kastat sten.

De sista larmen om bränder kom till polis och räddningstjänst vid 22.40-tiden på kvällen, och gällde då bränder i Gårdsten.

Det var oroligt även i Trollhättan under måndagen. Där har en större grupp ungdomar, cirka 30-40 stycken, kastat sten mot polis och eldat bilar.

I Trollhättan blockerades även flera vägar.

LÄS MER: Misstanken: Anlagd mopedbrand i Lysekil

LÄS MER: Upplopp med bränder, smällare och explosioner

Koordinerade attacker

– Då flertalet bränder startade inom en kort tidsperiod går det inte att utesluta att det finns ett samband mellan bränderna, sa Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst, under måndagskvällen.

En så kallad särskild händelse upprättades i samband med de många bränderna och polispatruller har befunnit sig på de berörda platserna under kvällen och natten.

Polisen tror att en samordning kan ha skett via sociala medier, men de har ännu ingen teori om vem eller vilka som kan ligga bakom attackerna.

– Vi jobbar på att försöka finna det nu. Det är nog inte slumpen att det gått till såhär, det tror vi inte heller, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst, på tisdagsmorgonen.

Under tisdagsmorgonen hade man ännu ingen eller inga misstänkta gärningsmän.– Vi har ingen misstänkt person, och nu jobbar vi med trygghetsskapande åtgärder, informationsinhämtning och vittnesförhör, säger Hans Lippens.

Polisen kommer även att gå igenom kameraövervakningen i de aktuella områdena.

LÄS MER: Larm om flera bilbränder i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.