Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Över 70 000 gillar polisens inlägg på Facebook

Polisen Saras inlägg på Facebook har under söndagskvällen delats över 16 000 gånger och gillats av drygt 70 000 människor. En känslofylld text som sammanfattar engagemanget för att hitta Lisa Holm och sorgen över den tragiska upplösningen.

Polisen hyllas för sitt arbete med att hitta den försvunna Lisa Holm. En känslofylld statusuppdatering på Facebook i Östra Skaraborg sprids sig nu som en präriebrand i sociala medier.

Så ser texten på Facebook ut:

"LISA

En stor vältränad man vars rygg det står Polis på sitter och skakar och gråter bakom ett uthus. En vitblek tekniker stirrar hålögt ut i tomma intet och en hundförare har borrat in sitt ansikte i hundens päls. Platsen är Kinnekulle och för en stund sedan har beskedet om Lisa kommit.

Att beklaga sorgen till Lisas nära och kära känns så ynkligt i sammanhanget. Man önskar man kunde göra något mer. För några år sedan mötte jag en person som förlorat sin fru. Han berättade då att det var så oerhört tungt att ta sig ut den första tiden. Anledningen var att han hade svårt att se hur människors liv bara fortsatte, som om ingenting hade hänt. Han kunde liksom inte ta in, att inte hela världen stannade i hans sorg.

Men i Lisas fall har verkligen hela Sverige stannat upp. Alla har berörts och lamslagits av denna händelse. Denna fruktansvärda handling som ingen av oss kommer att glömma. På bussen, på torget, hos frisören, överallt har det pratats om Lisa. Allas önskan och böner har varit att hon skulle hittas vid liv. Det gjorde hon inte, vilket är djupt beklagligt.

Men någonstans i all denna bedrövelse finns något varmt. Allt detta engagemang som visat sig. Alla tusentals frivilliga som letat på plats och brytt sig. Alla de som erbjudit sin hjälp i sökandet på olika sätt. Aldrig någonsin har vi upplevt något liknande och vi vill framföra ett varmt tack till er alla.

Igår vajade flaggorna på halv stång vid polishuset och i natt lyste det vackert med ljus på Hertig Johans Torg i Skövde. Samtidigt fortsätter vi vårt omfattande utredningsarbete, för att få klarhet i vad som egentligen hände.

Alla våra tankar går naturligtvis till Lisas nära och kära och vi vill vädja till media att visa familjen respekt och låta dem få sörja i fred.

/Sara"

Sara är själv inte i tjänst under söndagskvällen. Åke Pihlblad, inre befäl vid polisen i Skövde, har läst inlägget men kände inte till att det fått en sådan enorm spridning.

- Vi märker engagemanget i det enorma flödet av tips och information vi fått och får av allmänheten. Det ger oss mycket att analysera, säger han.

Allmänhetens uppmuntrande ord och värme påverkar polisens arbete.

- Man blir varm i hjärtat. I all bedrövelse och sorg och blir man än mer motiverad för att se till att utredningen ska få en bra utgång och ett avslut. Det stärker polismoralen.

Positiv kritik tillhör inte polisens vardag. Åke Pihlblad menar att det ligger i sakens natur.

- Vi är ju inte jättevana eftersom vi, i vårt jobb, lägger oss i vad människor gör. All positiv respons vi får nu visar att många människor känner sig delaktiga.

Läs också: Polisen fokuserar på uppgifter som kan leda till häktning

Läs också: "Har inte kunnat tänka på något annat än Lisa"

Läs också: Missing peoples fynd blev avgörande

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.