Över 4 000 nya fall av covid-19 i Västra Götaland

Det är ungefär lika många inneliggande patienter och lika många nya fall av covid-19 denna veckan – strax över 4 000 – som för en vecka sedan. Men det finns tecken på att vi är på väg in i en tredje ökning av fall.
– När man tittar i andra europeiska länder är det många som har gått upp igen. Det är oroande, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

ANNONS
|

Kurvorna som de senaste veckorna har pekat nedåt i Västra Götalandsregionen har nu planat ut. Det är något som oroar hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström. Hon sneglar på andra länder i Europa, som haft en lovande utveckling men sedan drabbats av bakslag.

– Det är flera länder, som Portugal och England, som först haft en liten nedgång och sedan stiger det igen. Då måste vi också vara oroliga för att det ska hända samma sak här, säger hon.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Bild: Robin Aron

Hon menar att det är väldigt osäkert åt vilket håll smittspridningen är på väg just nu. Hennes farhågor är att sjukvården, som fortfarande är hårt belastad och inte återhämtad från ett tufft år, återigen ska bli hårt ansatt.

ANNONS

– Man har inte hunnit ner på något sätt till normala nivåer. Att man återigen blir hårt pressad, framförallt inom intensivvården skulle vi vilja undvika, säger Ann Söderström.

Mer inställd vård

Hon tror att sjukvården skulle klara av situationen även om Folkhälsomyndighetens allra värsta scenarion besannas. Men det skulle få fler konsekvenser än en högre arbetsbelastning på de vårdanställda.

– Det innebär att vi får ställa in mer och mer vård som kan vänta, och vi har redan en hel del uppskjuten vård som vi nu vill börja ta igen för att få bort köerna. Att i den situationen behöva driva ännu mer covidvård känns olyckligt, säger hon.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, beskriver det som att smittspridningen varit ”parkerad” i några veckor, men nu ser det ut att röra på sig igen.

– Jag tycker ändå att vi har börjat se tecken på att det har börjat öka igen. Så detta är ett jätteobservandum, absolut, säger han.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg Bild: Meli Petersson Ellafi

Thomas Wahlberg pekar på att de har sett en ökning denna veckan, även om den inte är slut än, och menar att mycket talar för att vi har en uppåtgående trend framför oss.

– Jag tycker att vi ska vara inställda på att det kommer att bli en ökning om vi inte alla nu gör vad vi kan för att bryta de här smittkedjorna. Det här ligger hos alla och envar nu.

ANNONS

LÄS MER:Begränsningar i långväga resor börjar gälla först på söndag

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS