Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Över 300 personer vårdas med covid-19 i regionen

Den senaste veckan har antalet covid-19-patienter på sjukhusen i Västra Götaland ökat med 40 procent. Över 300 personer vårdas nu med sjukdomen i regionen, och ökningen är allra tydligast på Sahlgrenska.

Vårdbelastningen av covid-19 fortsätter att öka, till följd av den ökade smittspridningen av omikronvarianten. Över 300 smittade patienter vårdas nu på sjukhusen i Västra Götaland, för första gången sedan den 3 maj 2021.

Den exakta siffran är på måndagsförmiddagen 317 covid-19-patienter, visar Västra Götalandsregionens statistik, och såväl Sahlgrenska universitetssjukhuset som Skaraborgs sjukhus kan notera tydliga ökningar den gångna veckan.

Fler vårdas av andra orsaker

På Sahlgrenska universitetssjukhuset vårdas på måndagsförmiddagen 188 personer med covid-19, vilket är i nivå med den första coronavågens topp.

I den siffran räknas dock även patienter som primärt vårdas av andra orsaker in. Färre vårdas med andra ord än så länge på särskilda covid-19-avdelningar.

– Samtidigt har vi fler patienter som har en smittsam och samhällsfarlig sjukdom som behöver vårdas på andra avdelningar. Det blir i vissa lägen svårare. Även om sjukdomen i sig inte är svårare kan det bli svårare att planera vården, sade Tobias Carlson, pandemigruppens samordnare på Sahlgrenska, till GP förra veckan.

LÄS MER: Corona dominerar på SU – få vårdas för influensa

Ökning med 58 procent på Sahlgrenska

Ökningen av covid-19-patienter har varit kraftig den senaste tiden, och jämfört med samma dag förra veckan har covid-19-patienterna på Sahlgrenska blivit 58 procent fler.

Behovet av intensivvård har dock inte börjat öka än. På måndagen vårdas sex personer med covid-19 på iva i Göteborg, och totalt tolv personer i regionen som helhet.

Vaccinet och omikron har ändrat läget

Smittspridningen är på rekordnivåer i samhället, och det är osäkert hur utvecklingen kommer att se ut framöver.

– Förhållandet mellan antalet smittade man hittar i samhället, hur många av dem som hamnar på sjukhus och hur många som är så pass sjuka att de hamnar på iva har ändrat sig så mycket över tid – inte minst på grund av vaccinationerna, möjligen även på grund av omikron, har Tobias Carlson på Sahlgrenska tidigare sagt.

LÄS MER: Sällberg: Därför ska även unga skynda sig att ta tredje dosen

LÄS MER: Carolin och hennes bebis höll på att dö av corona: ”Jag hade panik”

LÄS MER: Så mycket skiljer på antigentesten i pris

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.