Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölndal kan trots allt få ett stopp på den planerade höghastighetsbanan mellan Göteborg och Borås. Bild: Camilla Moestedt

Öppnar för tågstopp i Mölndal

Nu ser det ut som att det trots allt blir ett tågstopp i Mölndal på höghastighetsbanan mellan Göteborg och Borås. Detta sedan Trafikverket meddelat att de stöttar förslaget.

– Det är en stor glädje och som vi ser det också en stor seger för hela Göteborgsregionen att man nu lyfter frågan till riksnivå, säger kommunalrådet Stefan Gustavsson (S).
Trafikverket ska nu, som Mölndals-Posten var först om att berätta, inom kort fortsätta dialogen med såväl representanter för Mölndals stad som resten av Västra Götalandsregionen om snabbtågbanan mellan Göteborg och Stockholms framtida sträckning och stopp. För sträckan i Västra Götalandsregionen innebär det enligt förslaget fyra stopp, varav Mölndal blir en av stationerna, istället för Mölnlycke i tidigare lagt förslag i den så kallade fristående Sverigeförhandlingen. De övriga stationerna föreslås bli i Göteborg, Landvetter och Borås.

Frågan har varit en politisk långkörare i många år och ett tågstopp i Mölndal har inte enbart varit ett önskemål från kommunens sida, utan även från representanter för resten av Västra Götalandsregionen.
– Det kommer inte bara att avlasta trafiken till Göteborgs central utan är också ett viktigt led i utvecklingen för hela södra och västra Göteborgsregionen, säger Stefan Gustavsson.
Även Björn Marklund, stadsbyggnadschef i Mölndal, som i slutet av förra veckan träffade Trafikverkets regionaldirektör Jörgen Einarsson, välkomnar beskedet och säger att det känns fantastiskt att man nu äntligen kommit vidare i frågan.
– Det har varit en lång process där vi hävdar att ett tågstopp här inte bara är viktigt för Mölndal, som är en intensiv näringslivskommun, utan för hela regionen och Halland genom bättre förbindelse både mot Köpenhamn och flyget.

Västra Götalandsregionen har redan i slutet av nästa vecka bjudit in såväl Björn Marklund som Trafikverket för att diskutera det så kallade "positionspappret" som undertecknats av Trafikverkets tillförordnade generaldirektör Stefan Engdahl.
– Vi vet inte mycket mer än det som står där, men allt tyder ju på att man nu från Trafikverkets sida satt ned foten. Det är det här man kommer att jobba för och i så fall blir det planerad byggstart 2025-2027, säger Björn Marklund.