Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla över 18 kan nu sätta upp sig på reservlista i Halland - om de kan vara snabbt på plats. Bild: Stefan Bennhage
Alla över 18 kan nu sätta upp sig på reservlista i Halland - om de kan vara snabbt på plats. Bild: Stefan Bennhage

Öppnar för alla över 18 att få vaccin via reservlista

Nu öppnar Halland upp för alla över 18 år att själva skriva upp sig på en reservlista för att få vaccin mot corona snabbare än annars. Men du måste kunna vara på plats inom en viss tid.

I Västra Götaland är det just nu de som är runt 45 år eller i olika riskgrupper som främst kan boka tid för vaccination mot coronaviruset. Halland har kommit något längre ner i åldrarna och ger nu även resten av den vuxna befolkningen en chans att få en första dos.

Tidigare har vaccinatörerna själva kontaktat folk om de har fått doser över och gått efter sina egna manuella listor. Nu har regionen öppnat upp för hela den vuxna befolkningen att själva skriva upp sig på en reservlista för att ha chans att knipa en dos tidigare än annars. Något P4 Halland var snabba att rapportera om.

Efter lite tekniskt strul under fredagsmorgonen kunde folk sätta upp sig på listan. Vaccinsamordnaren Pernilla Wallerstedt säger till radiostationen att över 2 300 personer hade redan satt upp sig på listan vid 10-tiden på fredagsförmiddagen. Johanna Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland, bekräftar de uppgifterna för GP.

– Man listar sig ändå där man kan tänka sig kunna snabbt infinna sig, men det är redan flera hundra på varje ställe som satt upp sig, säger hon.

Göteborgare kan bara boka via telefon

Det handlar om att erbjuda folk överblivna doser via sms. Enligt regionen är det den som är äldst och stått längst på reservlistan som blir kontaktad först och därefter går mottagningen nedåt i åldrarna. Men den som tackar ja måste ofta vara på plats inom en halvtimme.

Kan även personer från Västra Götaland skriva upp sig på listan?

– Man kan inte sätta upp sig på vår reservlista digitalt som västra götalänning, däremot kan man bli uppsatt på den om man ringer vaccinationsbokningsnumret som vi har, säger Johanna Steier.

LÄS MER: Karta: Så många har vaccinerat sig i din region 9/6

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.