Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Magnus Rassy, vd på Hallberg-Rassy som arrangerar Öppet varv tillsammanns med Orust kommun. Bild: Privat

Öppet varv arrangeras för 25:e gången

I helgen är det dags för båtmässan Öppet varv på Orust, som arrangeras av Hallberg-Rassy tillsammans med Orust kommun. Magnus Rassy, vd på Hallberg-Rassy, berättar om årets höjdpunkter.

Är det några nyheter i år?
– Vi har Stand up paddle board, SUP, och kajakpaddling som man kan prova gratis. Det blir även ett föredrag med två amerikaner som seglat jorden runt. I år kommer Öppet varv också vara centrum för testerna för tävlingen European yacht of the year. Det är de största båttidningarna i Europa som utser en vinnare till Årets båt i Europa. Tre båtar som är nominerade ställs ut på mässan och kommer att provseglas här. 

Vad händer annars på Öppet varv?
– Det finns massa intressant segelbåtar att titta på, både nya och begagnade. Det är väldigt stor spridning, vi har 80 båtar som kostar allt från några hundra tusen kronor till 30 miljoner. Det är även över 100 tillbehörstillverkare på plats med allt man kan tänka sig till en segelbåt, instrument, motorer, kläder, satellitkommunikation. Sedan har vi ju inte minst vårt öppna varv där man kan gå in och se hur båtbyggeri går till. Det är unikt och finns inte någon annanstans i världen.

Hur många besökare räknar ni med?
– Det brukar komma omkring 20 000 personer under de här dagarna. Det är genuint båtintresserade människor och väldigt många är långväga. Vi vet att det kommer folk från Australien, USA och Europa bara för att besöka Öppet varv. 

Vad är de hetaste trenderna i seglarbranschen nu?
– Det ska vara bekvämt och enkelt, den typen av utrustning är väldigt efterfrågad. Det kan vara allt från diskmaskin till fickparkering med båten. Båtarna ska också vara komfortabla med rejäla kojer och bra sovkomfort.