Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Lotta Fröjd går med döttrarna Stina och Elin till skola och förskola innebär det en promenad ute i bilarnas körfält.

Önskar sig en gångbana

Varje gång någon i familjen Fröjd kliver ut från tomten vid den hårt trafikerade Gunnebogatan är det med en stark känsla av obehag. Avsaknaden av gångbana känns som en uppenbar olycksrisk.

Att lämna Lotta och Christer Fröjds tomt är detsamma som att kliva rakt ut i gatan.

– Naturligtvis visste vi att gatan saknade trottoar på den här sidan när vi flyttade hit 2004. Samtidigt är det ett stort problem oavsett vem som bor i huset och vi kände väl att förr eller senare måste det byggas en trottoar, säger Lotta Fröjd.

Totalt är det fyra fastigheter längs den kuperade delen av Gunnebogatan som berörs av bristen på gångbana.

– Det känns väldigt obehagligt att gå med barnen till skola och förskola. Vi går ju ute i trafiken. Om några år hade det varit naturligt att vår äldsta dotter skulle börja gå själv till skolan, men utan gångbana vågar vi inte låta henne göra det, säger Lotta Fröjd.

Paret Fröjd har tidigare kontaktat gatukontoret, förklarat situationen och fått svaret att en ny trottoar antagligen skulle bli för dyr. Men trafikingenjör Lars Andersson lovar ändå att man inom kort ska studera frågan på plats.

– Samtidigt ska vi titta på ett farthinder högre upp på gatan som inte fungerar som det ska, säger Lars Andersson.

Han håller med om att partiet är besvärligt och säger dessutom att Gunnebogatan är den näst mest trafikerade gatan i Mölndal i väst-östlig riktning.

– Rent tekniskt är det naturligtvis möjligt att bygga en gångbana, men det skulle antagligen kosta en avsevärd summa pengar. Kostnaden ska vara ekonomiskt försvarbar och ställas mot de prioriterade gång- och cykelbaneprojekt som finns i kommunen, fortsätter Andersson.

Lotta och Christer Fröjd tycker att det hade varit en enkel lösning att bygga om gatan i samband med den nedgrävning av fjärrvärmerör som pågår just nu. Men det arbetet görs av Mölndal energi, ett företag som enligt Lars Andersson bygger ut sitt nät med kort varsel.

Lars Andersson lovar makarna Fröjd ett nytt svar inom ett par veckor. Han hoppas att ett första steg mot en säkrare trafiksituation längs gatan är att få ner hastigheten i båda riktningarna.