I GR:s undersökning har över 22 000 föräldrar tyckt till om förskolan. Bild: Lisa Henricson
I GR:s undersökning har över 22 000 föräldrar tyckt till om förskolan. Bild: Lisa Henricson

Öckerö i topp i jämförd förskola

I GR:s förskoleenkät hamnar Öckerö kommun i topp. Tidiga insatser, stabil personal och bra samarbete med föräldrarna är en del av framgångsreceptet.

Öckerö kommun
|

För andra året i rad har Göteborgsregionens kommunförbund (GR) gjort en enkät bland föräldrar med barn i förskola och familjedaghem. Undersökningen är uppdelad i fem olika kategorier: trygghet och gemenskap, information och inflytande, förutsättningar, pedagogik och kontinuitet.

Totalt har 840 förskolor deltagit och cirka 22 000 svar kommit in. Rapporten visar att föräldrar främst svarar positivt på frågor om förskolan är rolig, trygg och lärorik, att personalen tar väl hand om barnen och att barnen lär sig att fungera tillsammans i en grupp. Områden där vårdnadshavarna var minst nöjda handlar om föräldrars möjlighet att påverka arbetet i förskolan, tydlig information och att barnen har möjlighet att ingå i mindre eller större grupper.

– Det finns en del variationer mellan kommunerna och det skiljer också mycket mellan olika förskolor. Tanken med enkäten är att se hur förskolorna lever upp till läroplanen och kommunerna har ansvar för att följa upp och arbeta med det här, säger Jenny Sjöstrand, projektledare på GR.

Enligt årets enkät ligger Öckerö i topp inom alla områden, förutom information och inflytande, om man jämför andel föräldrar som svarat att verksamheten fungerar mycket bra eller utmärkt. När det gäller trygghet och gemenskap ligger siffran på 67 procent. Och när det handlar om kontinuitet, det vill säga om barnen möter personal de känner, är 72 procent positiva.

Kerstin Bertrandsson Schiller, tillförordnad skolchef på Öckerö, ser flera faktorer som gör att kommunen får höga betyg.

– Vi har medvetet satsat på förskolan eftersom det gagnar barnen inför skolan och resten av livet. Vi har exempelvis haft specialpedagoger i förskolan sedan många år tillbaka.

Kerstin Bertrandsson Schiller säger också att Öckerö har hög andel utbildade förskollärare och att personalen trivs och stannar länge.

– Det är en framgångsfaktor att ha stabilitet både på ledarsidan och bland personalen. Det innebär att det blir en god cirkel.

Sämst betyg bland kommunerna får Ale, där inte ens hälften tycker att verksamheten fungerar bra när det gäller trygghet och gemenskap.

– Vi ska nu analysera varför det ser ut så här, vad det beror på och hur vi kan arbeta för att det ska bli bättre, säger Ulrika Ljung, verksamhetschef för förskolan i Ale.

Fakta: Förskoleenkäten

Omkring 840 förskolor och över 37 000 invånare, med barn över två år, bjöds in att delta i undersökningen. Svarsfrekvensen var cirka 60 procent. Andel positiva svar per två av frågeområdena (procent):

Trygghet och gemenskap Kontinuitet

Öckerö 67 72

Lerum 63 60

Kungälv 61 61

Tjörn 60 60

Härryda 59 60

Alingsås 58 58

Mölndal 58 58

Kungsbacka 57 55

Partille 56 56

Lilla Edet 55 48

Stenungsund 54 53

Göteborg 52 51

Ale 48 42