Ö-livet kräver sitt pusslande

ANNONS
|

Göran och barnen möter upp vid bryggan med en båt vars vindrutetorkare går för fullt. Regnet yr och ön syns bara som en suddig silhuett genom vattendropparna.

Fjällsholmen ligger bara några minuters båtresa från Vedhall utanför Kungälv. Ändå är den för många en okänd ö. Visst händer det att några enstaka båtgäster lägger till här om somrarna, men de är få.

– Ön ligger bortom farlederna och det är inte så många som gör sig ärenden hit, förklarar Göran när vi satt oss tillrätta i familjens kök, med utsikt över en gråskimrande Sälöfjord.

Huset på ön har funnits i Görans släkt i generationer, långt tillbaka i tiden. Här tillbringade Göran sin barndoms somrar.

ANNONS

– När farfar dog blev huset stående. Det var många delägare på det och ingen visste väl riktigt vad de skulle göra med huset. Det slutade med att jag köpte det 1998.

Från början hade Göran och Catharina ingen tanke på att bosätta sig permanent på Fjällsholmen. Här finns varken färja eller fast landförbindelse. Men efter ett tag tänkte de att det kunde vara kul att prova på ölivet.

De flyttade dit 2004 och året därpå föddes Oskar. För Catharina, som hade bott större delen av sitt vuxna liv i Lund, blev det en stor omställning. Steget från att kunna cykla överallt på asfalterade, upplysta gator till att vara mammaledig på en nästintill öde ö var stort.

– Första året blev det vargavinter. Det gick inte att ta sig i land med båt, utan jag fick dra Oskar i pulka över isen när jag skulle till barnavårdcentralen, berättar Catharina.

– Ja, visst finns det enklare ställen att bo på, inflikar Göran. Men i maj glömmer man de tuffa vintrarna och tänker att det är ju underbart här ute. Sedan kommer sommaren. Och hösten med sina vackra färger…

Fjällsholmen är inte fiskarnas ö, utan skeppens och skepparnas. En gång i tiden bodde det en sjöman i varje stuga och om vintrarna användes sundet som uppläggningsplats för skutorna. Även i Görans släkt har det varit en lång tradition att jobba på sjön. Görans far var den förste på många generationer som valde ett annat yrke, men Göran tog upp traditionen igen. I tio år arbetade han som sjöman.

ANNONS

– Jag hade hört berättelser från farfars liv till sjöss och kände att det lockade. Men när jag träffade Catharina sadlade jag om. Jag kunde vara borta veckor i sträck och det fungerar inte när man har familj.

Nu arbetar han i stället som ingenjör inom sjöfartsbranschen. Det blir fortfarande en del resor eftersom han har hela världen som arbetsfält. När Göran är bortrest har Catharina extra koll på väderprognoserna. Väntas det oväder får hon och barnen åka i land dagen innan för att kunna ta sig till jobb och skola nästa dag.

– Bor man så här måste man planera utifrån vädret. Man blir också väldigt uppmärksam på sina grannar, om det lyser i fönstren eller inte. Vi är ju bara fyra hushåll som bor här året om, säger Catharina.

Ölivet kräver en hel del organisering. Barnen skjutsas varje dag med båt och därefter bil till Kärna där de går i friskolan. Catharina tar med dem på vägen till sitt jobb som barnsjuksköterska i Kungälv. Men på fredagarna när hon är ledig får barnen ta skolbåten.

Under veckorna är det en del aktiviteter. Barnen leker med kompisar och spelar bland annat fotboll och volleyboll. Det blir många turer fram och tillbaka till fastlandet. Fast numera börjar barnen kunna ta sig över med båten på egen hand, under uppsikt av mamma eller pappa från fönstret.

ANNONS

– Barnen är trygga på vattnet. De är uppvuxna med havet och har fått respekt, säger Catharina.

Som så många andra öar lever Fjällsholmen upp om sommaren. Då fylls de 40 fritidshusen med sommargäster och en flock islandshästar kommer med färjetransport från Stora Överön för att beta och hålla markerna öppna. På sommaren håller familjen också med sommarbete för några får.

– Vi brukar ta dem över i den egna båten, säger Göran.

Varken han eller Catharina vet om de kommer bo permanent på Fjällsholmen för all framtid.

– Kanske skaffar vi oss ett alternativt boende på fastlandet så småningom. Fjällsholmen är ju inte det mest praktiska stället att bo på när barnen blir tonåringar, säger Catharina.

väderkoll. Få grannar och beroende av vädret. Det är två faktorer som sätter sin prägel på ölivet på Fjällsholmen konstaterar Catharina och Göran Sillén med barnen Vide och Oskar.

Göran Sillén

Ålder: 37 år

Yrke: Ingenjör

Familj: Catharina, barnen Oskar, 9 och Vide, 7

Bor: På Fjällsholmen

Intressen: Jakt, fiske, sport, resor, träning, friluftsliv

Catharina Sillén

Ålder: 40 år

Yrke: Barnsjuksköterska

Familj: Göran, barnen Oskar, 9 och Vide, 7

Bor: På Fjällsholmen, en ö utanför Kärna i Kungälv

Intressen: Friluftsliv, träning, resor, musik

ANNONS
ANNONS