Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åtta barn i sjönöd - båten nära att slå i klipporna

Nedfallna träd, höga vågor och flygande trädgårdsmöbler. Ja, det var nog många som överraskades av måndagens friska vindar. En motorbåt med elva personer ombord hamnade i sjönöd utanför Malmön i Bohuslän i blåsten.

SMHI skriver på sin hemsida att det blir ganska blåsigt även under tisdagen. Det är frisk västlig eller sydvästlig vind och där det kan bli riktigt hårda vindar i byarna. Det ska dock inte nå stormstyrka, 24 meter per sekund, men byarna kan nå upp emot 19 meter per sekund, skriver Bohusläningen

Det gäller alltså för båtägarna att se till att skutorna ligger väl förtöjda och inget bra väder för att spänna upp paraplyerna, trots regnskurarna.

Sjödrama med elva drabbade

En motorbåt fick haveri utanför Malmön vid lunchtid på måndagen när det blåste som värst. I båten fanns tre vuxna och åtta barn. Personerna ombord på båten försökte kasta ankar, men den tog inte. Samtliga ombord bar flytväst, men det fanns fara för att båten skulle slå mot klipporna.

Sjöfarsverkets sjö- och flygräddningscentral bedömde det som fara för personerna ombord och tog beslut om att larma ytenheter som snabbt kunde lokalisera de nödställda och assistera dem i säkerhet. Lysekilslotsen gick ut med lotsbåt och drog sedan in haveristen till Malmöns hamn.

Inre befäl vid polisen i Uddevalla berättar att oroliga båtägare hör av sig då de inte har förtöjt sina båtar ordentligt, men att det blåser för mycket för att de ska våga ge sig ut och ordna det. Men polisen har inte resurser att ge sig ut på sådana uppdrag. 

Försmak på hösten

Vädret bjuder alltså en försmak av hösten redan nu i början av augusti och det ser ut att hålla i sig ytterligare några dagar, med regn blåst och låga temperaturer på omkring 15 grader mitt på dagen.

Det vi har att se fram emot nu är att sommaren återkommer om några veckor och kanske kan vi hoppas på en indiansommar eller brittsommar. Det kallas så när värmen slår till under hösten. Skillnaden mellan brittsommar och indiansommar ligger i att indiansommaren inte är knuten till en speciell dag i almanackan. Brittsommaren är knuten till tiden kring Birgittadagen den 7 oktober. För att kallas riktig indiansommar ska det ha varit höst på allvar en period dessförinnan och helst ska det även ha varit nattfrost.

Men så illa ser det i alla fall inte ut än, trots att många tycker att det är uselt väder som bjuds just nu.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.