En man i 35-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern avled efter olyckan på riksväg 40.
En man i 35-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern avled efter olyckan på riksväg 40. Bild: Niklas Göransson

Åttaåring miste föräldrarna – inget åtal efter den svåra trafikolyckan

Det blir inget rättsligt efterspel efter den svåra olycka på riksväg 40 i höstas då en åttaårig flicka skadades och hennes föräldrar dog.
– Vi vet varför olyckan inträffade, men det går inte att styrka att någon brustit i ansvar, säger förundersökningsledaren Andreas Gabrielsson.

ANNONS
|

Det var vid lunchtid lördagen den 3 november i fjol som den tragiska olyckan inträffade i höjd med Bårhultsmotet i Härryda kommun.

En lastbil, som drog en trailer utan last, skulle köra riksväg 40 mot Borås. Strax efter påfarten exploderade vänster framdäck och lastbilen fick sladd och började kränga.

LÄS MER:Personbil överkörd av mötande lastbil

Det gick inte bättre än att den tunga trailern brakade igenom räcket som skiljer vägarna åt och ställde sig mer eller mindre på tvären över vägbanorna mot Göteborg.

Samtidigt kom en familj från Marks kommun som skulle till Göteborg och gå på Liseberg.

Föraren hade inte en chans.

Klämdes fast under släpet

Personbilen klämdes fast under släpet. De båda vuxna i framsätet, en kvinna i 50-årsåldern och en man i 35-årsåldern, omkom. Deras åttaåriga dotter i baksätet klarade sig som genom ett mirakel. Hon fick flera frakturer men enligt läkare ger skadorna inga framtida fysiska men.

ANNONS

Sedan olyckan har polisens utredare med hjälp av expertis jobbat minutiöst för att få svar på varför olyckan hände.

LÄS MER:Kritik efter dödsolyckan på riksväg 40

I dag vet man.

– Det var en mikroskopisk skada på däcket, så liten att den inte gick att upptäcka med blotta ögat, som orsakade explosionen. Det var först när våra tekniker med hjälp av strålkastare och förstoringsglas synade däcket millimeter för millimeter som skadan upptäcktes, säger Andreas Gabrielsson, förundersökningsledare vid polisen.

Förundersökning läggs ner

Därför blir det heller inget åtal.

Förundersökningen läggs ner.

– Skadan som orsakade explosionen är så oerhört liten, det går inte att ställa något till svars för den, det går inte att styrka att föraren, tillika åkeriägaren, skulle ha brustit i ansvar, säger Gabrielsson och fortsätter:

– Det här är en oerhört tragisk olycka som drabbat många människor väldigt hårt – och där man på många sätt hade maximal otur. Men genom ett oerhört noggrant förundersökningsarbete har vi kommet fram till att olyckan inte gick att förutse, säger han till GP.

Anhöriga och inblandade i olyckan har tagit del av polisens beslut.

LÄS MER:Chaufför svårt chockad – har inte kunnat höras efter dödsolyckan på rv40

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS