Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Åtgärder för ån krävs för bygget av Forsåker

Åtgärder för att minska översvämningsrisken i Mölndalsån är en förutsättning för att området Forsåker ska kunna byggas. Nu ska mark- och miljödomstolen ta beslut i frågan.

Den nya stadsdelen som ska växa fram i det gamla pappersbruksområdet kommer att innebära cirka 3 000 nya lägenheter, arbetsplatser, handel och service. En del i projektet handlar om att göra Mölndalsån, genom området, mer tillgänglig. I dag går ån under mark cirka 250 meter och tanken är att lyfta fram den och skapa mötesplatser vid vattnet. 
Men för att kunna genomföra bostadsprojektet krävs åtgärder för att minska risken för översvämning, enligt kommunala bolaget Mölndala Fastighets AB, som driver utvecklingen av Forsåker. Det har därför ansökt om att bland annat få gräva ner två rör i marken intill ån för att leda bort vatten och öka kapaciteten vid höga vattenflöden. Samtidigt vill bolaget göra förbättringar för fisklivet, bland annat genom att bredda Mölndalsån och skapa ett större område där laxen kan leka.
– I dag har laxen ett reproduktionsområde på ca 350 kvadratmeter inom Forsåker och i vår ansökan har vi föreslagit att utöka det till 800 kvadratmeter. Vi vill även skapa bättre vägar för ålen och vi är också öppna för att skapa fler lekområden i sydvästra delen, säger Bjarne Fjellanger, vd på Mölndala Fastighets AB.

Om bolaget ska få tillstånd att genomföra åtgärderna ska nu avgöras av mark- och miljödomstolen. Förra veckan höll domstolen huvudförhandling på plats i Mölndal och ett beslut väntas i slutet av april.
– Vi hoppas självklart att vi får tillstånd och jag tror att vi är överens om att göra det så bra som möjligt för fisken. Utan åtgärderna blir det svårt att bygga den här stadsdelen, så som vi nu planerat.