Det är företaget Essity som ligger bakom konceptet som kallas Tork papercircle. De har drivit ett pilotprojekt i Tyskland och Holland under tre år och vill nu införa systemet i Sverige.
I höstas startade Essity därför ett samarbete med Astra Zeneca i Mölndal om att återvinna deras pappershanddukar. Men eftersom det är kommunerna som har det juridiska ansvaret för att ta hand om brännbart restavfall behövde Astra söka dispens från Mölndals stad. För att underlätta för företag som vill återvinna tyckte kommunen därför att det var bättre att själva samarbeta med Essity och erbjuda tjänsten.
– För oss var det självklart att säga ja till det här. Vi strävar efter att klättra i avfallstrappan och kan vi återvinna ska vi göra det framför att skicka material till förbränning. Papper kan återvinnas flera gånger innan kvaliteten blir för dålig, säger Andreas Svendsen, miljöstrateg i Mölndals stad.
Särskilda papperskorgar
I ett första steg börjar nu tekniska förvaltningen med återvinningen. I omklädningsrummen och på toaletterna har skyltar satts upp som informerar om att enbart pappershanddukar ska slängas i vissa papperskorgar. De töms sedan i egna kärl och transporteras till Kikås avfallsanläggning. Därifrån skickas pappershanddukarna till Essitys pappersbruk i Lilla Edet där de slutligen blir till nya pappersprodukter.
Precis som vid all pappersåtervinning görs en mängd tester för att se till att materialet blir rent och att bakterier försvinner. Men till skillnad från annat papper innehåller pappershanddukar så kallat våtstyrkemedel och det är därför viktigt att de hålls separerade genom hela insamlingsprocessen, förklarar Åsa Degerman, projektledare på Essity.
– Det innebär att det tar längre tid att behandla pappret så att fibrerna blir lösa och kan bindas om till nya produkter. Det är inte många som får ihop hela den här kedjan och det krävs också stora volymer för att göra det effektivt.
Även Göteborg
Enligt Åsa Degerman utgör pappershanddukar i genomsnitt 12–20 procent av ett företags totala mängd brännbart avfall. Essity har själva börjat med återvinningen på huvudkontoret i Mölndal och räknar med att återvinna sex–sju ton om året. För Astra handlar det om cirka tolv ton och för Mölndals stads tekniska förvaltning två ton.
– Tanken är att det här ska starta även i Göteborg, Stockholm och Malmö under 2019, säger Åsa Degerman.
Inom Mölndals stad är planen att ytterligare förvaltningar ska börja återvinna pappershanddukar. Andreas Svendsen tror att tjänsten kommer att locka fler företag framöver eftersom avfallshanteringen hos många kan bli billigare än idag. Han ser även möjligheter att skapa liknande system för andra material i framtiden.
– Det kan exempelvis handla om vissa typer av plast. Det är vansinnigt att förbränna så mycket som man gör nu och det går stick i stäv med våra mål.