Åtalade 22-åringen berättar om det grova våldet

Sakligt och till synes helt utan känslor berättade 22-åringen hur han slog slag på slag med kofoten. Max-rättegångens andra dag ägnades till stor del åt våldet på detaljnivå.

ANNONS
|

Både åklagare Ann-Christin Claesson och målsägarebiträde Lennart Johansson uppehöll sig länge vid rånets våldsammaste inslag – våldet med kofoten mot en av hamburgerrestaruangens anställda. Gång på gång bet de sig fast vid detaljer, upprepade frågor och krävde förklaringar till tidigare uttalanden i polisförhör. Den mordförsöksåtalade 22-åringen höll huvudet kallt och berättade till synes oberört hur han upplevde situationen, skriver Hallands Nyheter som rapporterar från rättegången.

– Orsaken att jag slutar är att jag ser att hon inte rör sig. Hon bara ligger där. Då tänker jag en massa saker, just den sekunden när jag ser allt blod på armarna, sa 22-åringen under Max-rättegångens andra dag.

ANNONS

Medan hans offer fick lämna salen i tårar fortsatte han sakligt att besvara åklagarens detaljerade frågor. 22-åringen bestred redan under förhandlingens första dag ansvar för mordförsök. Det skärpte läget och vässade åklagarens frågor som inte sällan tog sikte på detaljer i händelseförloppet.

Läs även: Hon fick armarna sönderslagna: "Jag kände att nu dör jag"

Men även svaren vägdes på silvervåg. Att han skulle ha siktat mot huvudet och dessutom vänt den spetsiga sidan av kofoten till, förnekade 22-åringen bestämt. Han konfronterades även med en uppgift ur ett tidigt polisförhör där han ska ha sagt att han slutade slå för att han trodde att han hade dödat henne.

– Det är ett missförstånd. Jag menade att jag hade slagit ihjäl armarna, sa han först men bekräftade senare vad han sagt:

– Jag sa det för att slippa fler frågor. Jag klarade inte att prata om det mer. Men det stämmer att jag sa så.

Innan 22-åringen förhördes så gav sig åklagaren i kast med den 21-åriga kvinna som ska ha köpt in kofoten. Kvinnan var själv inte med på plats under själva rånet men valde redan efter ett par polisförhör att berätta allt. Att kofoten skulle användas på det sätt som skedde förnekar hon dock att hon känt till.

ANNONS

Läs även: Kvinnor slagna med kofot vid rån

– Jag skäms för hur jag tänkte. Jag trodde aldrig att de skulle skada någon så otroligt mycket, berättade hon.

21-åringen berättade till synes detaljerat och utan förbehåll om såväl planerna inför dådet som om händelserna efteråt. Bland annat visade hon polisens utredare till den plats i Halmstad där hon tillsammans med en av de åtalade ska ha bränt upp kläderna som användes vid rånet.

– Efter ett tag blev elden så stor att vi fick släcka den. Vi slängde resterna i ån, berättade hon.

Att åklagaren valde att börja förhörsdelen med den 21-åriga kvinnans berättelse är troligen ingen slump. Uppgifterna kommer att kunna användas mot de resterande tre åtalade som ska höras i tingsrätten på skärtorsdagen.

ANNONS