Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT
Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Åtalad förskolechef jobbar kvar

En förskolechef på en förskola i Västsverige anmälde inte flickans uttalanden till socialtjänsten i tid. Nu står hon åtalad för tjänstefel – men jobbar kvar.
– Det känns inte säkert att ha mina barn där, säger en förälder som har barn på den aktuella förskolan.

En flicka sa saker som "jag vill inte gosa under täcket" och "jag vill inte ha snoppen i min ficka". Förskolechefen på flickans förskola i Västsverige är nu åtalad för tjänstefel efter att inte ha gjort en orosanmälan till socialtjänsten i tid.

Enligt föräldrar på förskolan arbetar förskolechefen kvar, trots åtalet. Något som gjort föräldrar på förskolan oroliga.

– Många känner oro, vi undrar vad som ska hända där nu.

LÄS MER: Förskolechef åtalas för tjänstefel

Det handlar om tillit, förklarar föräldern.

– Är man chef har man anmälningsskyldighet och då ska man inte lämna in orosanmälan försent. Jag undrar hur många barn som glider igenom där om hon har det agerandet? Hur ska vi lita på henne om det händer något för något annat barn?

"Arbetar inte längre i sin tidigare roll"

Enligt organisationen som driver förskolan har förskolechefen gått över till andra, verksamhetsutvecklande arbetsuppgifter.

"Detta har planerats under en tid och har inte med åtalet att göra. Dock innebär det att hon inte längre arbetar på förskolan i sin tidigare roll."

En nytillsatt rektor har tagit över rollen som förskolechef och rektor på den aktuella förskolan.

"Därmed ser vi inte heller någon anledning att vidta vidare åtgärder innan rättegången. Vad som kommer ske efter rättegången beror på utgången, men det vill vi inte spekulera i nu."

Man skriver även att skolan kommer att vidta nödvändiga åtgärder om och när det blir aktuellt.

Orosanmälan dröjde ett halvår

Förskolepersonalen upplevde oro för flickans hemsituation under hösten 2016. Flickan ska ha sagt saker som "jag vill inte gosa under täcket", "jag vill inte ha snoppen i min ficka" och "man ska inte ha fingret i rumpan, där ska man ha bajs". Hon ska även ha visat rädsla när hennes pappa hämtade på förskolan.

Orosanmälan gjordes först sommaren 2017. En polisanmälan mot föräldern gjordes, men man kunde inte styrka att flickan hade blivit utsatt för något.

I förundersökningen framgår det att pedagogerna pratat med förskolechefen om sin oro för barnet. Förskolechefen ska då ha sagt att hon ville ha "mer kött på benen" innan hon kunde anmäla till socialtjänsten.

– Det finns inget synligt, barn säger det mest konstiga saker i bland, säger hon i förhör med polisen.

Den åtalade förskolechefen nekar till brott. Rättegången kommer att hållas 23 oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.