Under onsdagen är det risk för stora regnmängder och åska i Västsverige.
Under onsdagen är det risk för stora regnmängder och åska i Västsverige. Bild: Jessica Segerberg

Åskoväder väntas dra in över Västsverige

Det verkar vara dags att lägga undan solhatten och leta fram ditt paraply. I alla fall under onsdagen, då det är risk för stora regnmängder och åska i Västsverige.

ANNONS
|

De senaste dagarna har varm luft letat sig in över Västsverige med höga temperaturer. Nu är däremot svalare luft på ingång norrifrån och i gränsen mellan dessa luftmassor finns risk för stora regnmängder och åska i hela Västra Götaland.

– Det är väldigt osäkert exakt var de kraftigaste skurarna kommer hamna och hur intensiva de blir. Riskerna kan komma att utökas, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

35 millimeter regn på tre timmar

Troligen kommer regnovädret in under natten och väntas pågå fram till onsdag förmiddag.

– Det kan komma upp till 35 millimeter regn på tre timmar. Men det kan vara stora lokala variationer. På vissa platser kan det komma väldigt mycket regn på kort tid och på andra betydligt mindre, säger Therese Gadd.

ANNONS

Regnmängder i den storleken kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag, tillägger hon.

Senare under onsdagen väntas regnet dra bort österut och både torsdagen och fredagen blir solig i Västsverige. Temperaturerna kommer då ligga på cirka 20 grader som mest. Till helgen kan det bli ännu varmare.

SMHI varnar även för att det just nu är stor eller mycket stor risk för skogsbränder i Västsverige.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS