Kenneth Nilsson, kassör i Åsa IF, tycker det är trist att klubben får nobben att servera alkohol i samband med sommarens Åsakalas.
Kenneth Nilsson, kassör i Åsa IF, tycker det är trist att klubben får nobben att servera alkohol i samband med sommarens Åsakalas.

Åsakalaset blir torrlagt

ANNONS
|

En helg varje sommar förvandlas idrottsplatsen i Åsa till festplats med dans, musik och mat. Men också med alkohol. Nu kan det dock vara slutdrucket. Fritidsnämnden i Kungsbacka har beslutat att Åsakalaset bara får hållas om alkohol inte serveras.

– Ska de servera alkohol får de arrangera kalaset någon annanstans. Eftersom det är en idrottsplats där ungdomar vistas, har nämnden beslutat att vi inte kan tillåta alkoholservering, säger Lars Nyström, fritidschef.

Tidigare somrar har det dock inte varit några problem. Eller rättare sagt, tidigare somrar har fritidsnämnden aldrig fått någon förfrågan.

– Nej, de har inte bett om vårt tillstånd innan, säger Lars Nyström

ANNONS

Tillfälligt serveringstillstånd har idrottsföreningen dock haft. Men marken ägs av kommunen och då krävs också att fritidsnämnden godkänner arrangemanget.

Borde ni inte själva ha bett om en förfrågan?

– Det är klart att vi har känt till att kalaset ordnas, men vi har inte funderat så mycket på det. Det sker ju mitt i sommaren också, säger Lars Nyström.

Inte heller Åsa IF har tänkt på att fråga fritidsnämnden om lov.

– Vi har alltid fått godkännande från polis och för servering av mat och dryck, så det var inget vi funderade på förrän vi hörde att det pratades om skärpta regler, säger tidigare kommunalrådet Kenneth Nilsson (FP), kassör i Åsa IF och ledamot i kommunfullmäktige.

Hur fritidsnämnden agerat om de fått frågan tidigare år vet inte Lars Nyström. Men han menar att kommunen länge haft samma alkoholpolicy. Kenneth Nilsson tycker dock att kommunens agerande är dubbelmoral.

– Att hålla ungdomar borta från alkohol är viktigt, men här har vi 18-årsgräns. Och får inte vi servera alkohol dricker människor hemma eller utanför istället, säger han.

Om det blir ett Åsakalas utan alkohol, eller om kalaset flyttas, vet inte Kenneth Nilsson än.

– Vi håller på att titta på alternativ nu. Men att flytta betyder mycket jobb. Här har vi allt vi behöver, säger han.

ANNONS

Förutom möjlighet att servera alkohol, vill säga.

Har arrangerats av Åsa IF i tio år, utanför deras klubbstuga vid Åsa idrottsplats. Brukar hållas tredje helgen i juli. Sedan förra året är det 18-årsgräns på kalaset.

Intäkterna från kalaset går till idrottsföreningen.

ANNONS