Ålar dör i kraftverk

ANNONS
|

Miljökontoret i Falkenberg har tidigare larmat länsstyrelsens fiskeenhet om hur de vandrande ålarna fastnar i gallren vid kraftverkets vattenintag och går en säker död till mötes. Nu har kommunekologen Ingemar Alenäs på nytt skrivit till länsstyrelsen med krav på att något skall göras för att rädda den värdefulla ålen. Till sitt brev bifogar han bilder som togs förra söndagen vid kraftverket och som visar ett flertal fiskar, bland annat ålar och flera braxenliknande fiskar som fastnat och dött i gallret.

- Merparten av lekålen vandrar normalt ut till havet på hösten, men en mindre del vandrar också på våren och det är dessa ålar som nu förolyckas, påpekar Ingemar Alenäs och han noterar också att det är de stora honålarna som dör i gallret, men som skulle kunna räddas med enkla åtgärder.

ANNONS

Han beskriver hur Falkenberg Energi byggt en smolt- och ålledare vid Hertings kraftverk i Falkenberg och menar att detta skulle kunna stå som modell för liknande åtgärder vid Ätrafors och andra kraftverk.

- Enligt vår mening är det inte förenligt med miljöbalken och miljömålen att all lekmogen ål av större storlekar omkommer när de skall passera kraftverk på sin väg ut mot havet och att dessutom glasålarna hindras i sin vandring uppströms, skriver Ingemar Alenäs.

Han anser att det är av stort samhälls- och naturvårdsintresse att problemet får en snabb lösning eftersom det enligt beräkningar bara en procent av ålbeståndet återstår.

EG har dessutom proklamerat fiskeförbud på ål i havet om inte frågan om ålens vandring kan lösas på ett tillfredsställande sätt.

ANNONS