Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Åklagarens begäran: Wilmas misstänkte mördare ska genomgå sinnesundersökning

Åklagaren Jim Westerberg som leder utredningen efter det misstänkta mordet på Wilma Andersson i Uddevalla har begärt att mannen som sitter häktad misstänkt för mord ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.
Enligt Westerberg beror begäran på tecken som den misstänkte visat under förhör.
– Det i kombination med att en kroppsdel nu har hittats gör att jag har skickat in en skriftlig begäran till tingsrätten, säger Jim Westerberg.

Den misstänkte mannen som har funnits i Wilma Anderssons närhet anhölls den 19 november, två dagar efter att hon anmäldes försvunnen.

Tre dagar senare häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord. Sedan häktningstillfället har en kroppsdel från Wilma Andersson hittats i det omfattande sökandet efter flickan, ett fynd som gör att polisen utesluter att hon är vid liv.

Den misstänkte mannen har sedan han frihetsberövades förhörts i flera och långa förhör. Han har enligt sin advokat Beatrice Rämsell genomgående förnekat till brott.

LÄS MER: Kroppsdel hittad i sökandet efter Wilma Andersson i Uddevalla

"Kroppsdel tecken i sig"

Vad som framkommit under förhören har både polis, åklagare, samt den misstänktes advokat varit förtegna om.

Tecken som mannen visat upp under förhören gör dock att åklagaren Jim Westerberg, som tagit över utredningen, anser att det finns skäl att han ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning som kan svara på om det kan finnas skäl att misstänka att han lider en av en allvarlig psykisk störning.

– När det gäller grövre våldsbrott förordnar tingsrätten ofta om en så kallad liten sinnesundersökning. I det här fallet handlar det om ett grovt våldsbrott, och det handlar väl dels om att det nu har hittats en kroppsdel, vilket kan vara ett tecken i sig, och dels om tecken som den misstänkte har uppvisat under förhören, så kan jag uttrycka, mig, säger Jim Westerberg.

Jim Westerberg berättar att han personligen inte har träffat den misstänkte mannen, utan tecknen hos mannen ska ha uppmärksammats av förhörsledare.

– Vid en sådan här undersökning så intervjuar en rättspsykiatriker en misstänkt och gör en bedömning om personen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning så väl vid gärningstillfället som vid undersökningstillfället, säger åklagaren.

Skulle en rättspsykiatriker komma fram till att det finns tecken på att mannen lider av en allvarlig psykisk störning kan det bli aktuellt med en mer omfattande utredning.

– Det är en bedömning som görs på sjukhus och som vanligtvis pågår i tre till fyra veckor. Den kan göras innan en rättegång om en gärning är erkänd och klarlagd, men i det här fallet är utredningen fortfarande i ett väldigt tidigt skede och det är alldeles för tidigt att prata om det egentligen, säger åklagaren.

LÄS MER: Polisen får hjälp av kustbevakningen i sökarbetet

Misstankarna kvarstår mot släkting

När det gäller utredningen i övrigt så kvarstår misstankarna mot den man som tidigare har suttit anhållen misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott. Mannen, som är en släkting till den mordmisstänkte mannen, satt anhållen i några timmar under söndagen den 24 november men försattes därefter på fri fot.

På frågan om fyndet av kroppsdelen, som hittades i torsdags förra veckan, har stärkt misstankarna mot mannen som sitter häktad svarar åklagaren:

– Innan kroppsdelen hittades kunde man inte med säkerhet säga att Wilma var avliden, så rubriceringen mord har ju stärkts, sedan vill jag inte gå in så mycket mer på det andra.

Åtal mot den häktade mannen ska vara väckt senast den 6 december. Enligt Jim Westerberg kommer utredningen inte vara klar tills dess, vilket sannolikt innebär att han kommer att begära förlängd åtalstid hos tingsrätten.

– Vi kommer gå ut med mer information senare i veckan om det, säger åklagaren.

LÄS MER: Manifestation för Wilma på Kungstorget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.