Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Åklagaren om motivet: 200 000 kronor

Mannen i 85-årsåldern försvann spårlöst. Trots sökande kring hans hem dröjde det två år innan han hittades. Då i en soptunna ingjuten i cement. Nu pågår rättegången mot mannens misstänkte mördare. Den åtalade mannen har erkänt mordet, menar åklagaren, något som fångades upp vid en hemlig inspelning. – Han dog. Jag tog livet av han. Ursäkta mig.

I måndags startade rättegången mot en man i 50-årsåldern som är misstänkt för att ha mördat och rånat en man i 85-årsåldern som bodde i Svenljunga.

Den gamle mannen försvann våren 2014 men det dröjde till slutet av januari året efter innan hans anhöriga anmälde honom försvunnen. Trots sökningar kring hans bostad var det ingen som kunde hitta torpägaren.

Sommaren 2016 började man röja på hans tomt. En man som var på platsen har, i senare förhör, berättat om att han skulle flytta på en papperskorg som stod inne i en ekonomibyggnad på torpägarens tomt.

Tömde papperskorg - hittade man

Papperskorgen var så tung så att han tvingades använda en traktor för att kunna flytta den. Han körde sedan mot skogen och tunnan tömdes och då såg han något som han trodde var en människokropp.
Han ropade sedan på en annan person:
–  "Det ser ut som att det ligger en människa här", har han berättat i polisförhör och säger att det såg ut som att mannen låg bland kalk eller cement.

Fann torpägaren

De två männen misstänkte att det var den försvunna torpägaren de hade hittat och ringde polisen. Det visade sig att det var torpägaren och man förstod att han blivit mördad.

"Helt jävla absurt"

Utredningen ledde polis och åklagare mot en man i 50-årsåldern som hade en relation till offret i sitt arbete.
– Han har haft kontakt med den avlidna i väldigt nära anslutning till dödsfallet, när han blir mördad. Trots detta har han inte hört av sig till polisen, har kammaråklagare Maria Thorell sagt.
– Det är helt jävla absurt, sa mannen själv i förhör när han fick veta vad han misstänktes för.

Han begärde genast att få Leif Silbersky som advokat.
– För en sådan här grej du vet, då vill jag ha någon bra advokat, speciellt om man är oskyldig också.

"Hade en bra relation"

För poliserna berättade den misstänkte mannen om att han och offret, som av många andra beskrivits som en enstöring, hade en bra relation.
– Jag tyckte att han var jättetrevlig och jag blev jätteledsen när jag förstod att han var borta. Framförallt på det sättet.

Förhörsledaren undrade då varför de bara slutade att höras.
– Valde jag att inte störa han, försvarade sig mannen och fortsatte.
– Men jag tog för givet att han var där uppe och att det var frid och fröjd.

Motivet enkligt åklagaren: 200 000 kronor i kontanter

Åklagarens teori är att mannen mördades för 200 000 kronor. Pengarna fanns i kontanter hemma hos torpägaren. Dessa hade han tagit ut strax innan han tros ha dödats.

Den misstänkte mannens och hans hustrus ekonomi är viktig bevisning, enligt åklagaren. I en sammanställning av deras ekonomi syns en stor ökning av utgifterna under sommaren 2015. Från att ha ledat på omkring 20 000 kronor i månaden ökade de till 235 000 kronor mellan maj och juli.

Åklagaren: Levde på offrets pengar

Enligt åklagaren var det offrets pengar de levde på.
– De köper en TV. Hon tar körlektioner och åker till Paris. Han går till tandläkaren och lagar sina tänder för 25 000 kronor. Allt detta betalar de kontant, har kammaråklagare Maria Thorell sagt.

Mannen påstår att han sparat pengar och att det var bestämt att de vid just denna tidpunkt skulle börja spendera dessa pengar.
– Jag sparade till de grejerna jag har sagt, och när den dagen kom, när den närmade sig, så… i mars eller i januari eller… februari eller när det nu var, så börja jag och köpa grejer och sen… sen svällde det bara, det är det du märker där.

Och kvinnan har i polisförhör sagt att hon fått pengarna från sin familj.

50 vittnen

För att styrka åtalet har åklagaren både teknisk bevisning och vitten. Till den pågående rättegången har hon kallat nästan 50 vittnen som ska berätta om hur offret levde, när de senast såg honom, iakttagelser kring tidpunkten för mordet, om relationen mellan offret och den åtalade mannen, hur de åtalade plötsligt började strö pengar kring sig och så vidare.
– Det är väldigt tydligt när man tittar på helheten att det har hänt någonting, har Maria Thorell sagt.

Hemliga avlyssningar

Men det finns också bevisning i form av hemliga avlyssningar som polisen gjort. Och i dessa inspelningar hörs, vad åklagaren menar är, mannens erkännande: "Han dog. Jag tog livet av han. Ursäkta mig", hörs hur mannen säger till sig själv i en inspelning.
– Jag funderade på att ta livet av mig själv vid det… under en tid där. Gjorde jag. Så jag har tänkt för mig själv där att jag ska ta livet utav mig själv, försvarade han sig i polisförhör och berättade att det berodde på pressen på grund av mordmisstankarna mot honom.

I en annan inspelning säger han: "Jag dör hellre än erkänner någonting som döden".
– Jag var rädd det att ni skulle få mig att erkänna någonting som inte stämmer. För man har ju läst om att ni har pressat folk till att erkänna, försvarade sig mannen när han fick höra ljudinspelningen under ett polisförhör.

"La han i soptunnan"

I en tredje inspelning hörs hur mannen säger: "Jag la han i soptunnan, det var bråttom".
– Ja, jag vet inte, som sagt var, vad det är för någonting. Det kan vara en felformulering, att jag har slängt någonting kanske. Jag vet inte, försvarade sig mannen.

Och i en inspelning ska mannen ha sagt: "Du skulle ha vart med när de ströp honom".
– Ja. Jag vet inte vad det är, sa mannen när han fick lyssna på inspelningen.

Nekar

Mannen står åtalad för mord och grovt rån, i andra hand häleri och penningtvättsbrott.
Kvinnan står åtalad för häleri och för penningtvättsbrott.

De åtalade förnekar brott.
– Han har rimliga förklaringar till samtliga av åklagarens påståenden, har mannens advokat Leif Silbersky sagt.

Rättegången skulle ha startat tidigare men ställdes in på grund av sjukdom men nu pågår den som sagt. Den är planerad att pågå augusti ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.