Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åklagare kräver våldtäktsdom

Mannen erkände att han tafsat på sin elvaåriga dotter, men friades i tingsrätten. Nu kräver åklagaren att fallet prövas i hovrätten.
Den 49-årige mannen medgav under rättegången som hölls i Mölndals tingsrätt den 26 mars att han rört vid sin dotters könsorgan vid två tillfällen, men uppsåtet ska inte ha varit sexuellt, och syftet uppges ha varit att kontrollera att dotterns mödomshinna var intakt.
Mannen ska enligt uppgift till GP ha berättat under rättegången, som hölls bakom stängda dörrar, att det vore omöjligt att "gifta bort" dottern med en landsman om hon inte var oskuld. Han skulle då förlora de pengar han räknat med att få för henne.
Åklagaren Marianne Andersson krävde att mannen skulle dömas för våldtäkt mot barn, men tingsrätten konstaterade i sin friande dom två veckor senare att mannen inte genomfört någon "sexuell handling som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag". För att fällas för våldtäkt krävs också att handlingen "varit av sådan karaktär att den typiskt sett syftar till att väcka eller tillfredsställa bådas eller enderas sexuella drift".
Marianne Andersson har nu överklagat domen och kräver att hovrätten dömer mannen, i första hand för våldtäkt för barn, i andra för grov misshandel.
Även flickans målsägarbiträde har överklagat. Hon kräver att mannen betalar flickan sammanlagt 95 000 kronor i skadestånd; 85 000 kronor för kränkning och resten för sveda och värk.