Åklagare bedömer ärendet på nytt

ANNONS
|

Kvinnan slapp åtal förra året med hänvisning till att hon var gammal och att hon inte varit dömd för liknande brott tidigare. Enligt länsveterinär Madeleine Beckman beslutade länsstyrelsen att begära en överprövning av ärendet i juni.

– Vi tyckte beslutet var lite märkligt. Sedan jag blev chef 2011 är det här första gången länsstyrelsen beslutar om att begära en överprövning, säger hon.

Åklagarmyndigheten ska göra den juridiska bedömningen för djurskyddsanmälningar. Bevisbördan avgör om det går att väcka åtal.

ANNONS

– Länsstyrelsen har ju inte samma fokus på uppsåt och oaktsamhet som vi har, vi gör den juridiska bedömningen, säger vice chefsåklagare Charlotte Österlund på åklagarmyndigheten i Halmstad.

Bestämmelser i djurskyddslagen och från jordbruksverket ger riktlinjer. Charlotte Österlund kan inte uttala sig i det specifika ärendet men generellt måste man kunna konstatera att djur som exempelvis inte har vatten och mat haft det så över tid.

– Man måste kunna bevisa att det inte bara är vid det specifika tillfället, som genom tidigare besök som dokumenterats, säger hon.

En överprövning innebär att en ny åklagare får bedöma uppsåt och oaktsamhet i det aktuella fallet. I dagsläget kan Charlotte Österlund inte svara på när det kan vara klart i det här fallet.

Länsstyrelsen i Halland gjorde en rapport 2013 med uppföljning av sina djurskyddsärenden mellan 2010 och 2012. Då konstaterades att det fanns ett behov av uppföljning framöver. Under perioden gjordes 59 åtalsanmälningar som resulterade i tre fällande domar och fyra strafförelägganden.

ANNONS