Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Åke, 2, svalde batteri - opererades på Sahlgrenska

Semestern i Halland fick ett dramatiskt slut när Åke, 2, svalde ett batteri. Nu vårdas han för skadorna på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. – Han ulkade och grät. Han fick luft men det var tydligt att han hade satt något i halsen, säger pappan Samuel Hylén.

Familjen Hylén från Surte semestrar gärna med sin husvagn. Den här sommaren gick turen till Espeviks camping. Förra söndagen var det dags att resa hem och på morgonen började familjen så smått att packa och montera ner förtältet. Tvåårige Åke gick runt i pyjamas som vanligt men plötsligt var det något som gjorde honom ledsen.

– Han ulkade och grät. Han fick luft men det var tydligt att han hade satt något i halsen, berättar pappan Samuel Hylén.
Samuel ringde efter en ambulans men när de kom till akuten i Varberg kunde inget göras där. Åke fördes i ambulans till öron- näsa- och halsmottagningen på Sahlgrenska i Göteborg.

I det här läget misstänkte Samuel och hans fru Lisa att Åke hade svalt en plastpeng. Hans bror hade lekt med plastpengar och när de frågade Åke vad han svalt svarade han att det var en peng.

Opererades på Sahlgrenska

Sahlgrenska skickade familjen vidare till Drottning Silvias barnsjukhus. Där opererades Åke och föremålet som satt sig i strupen togs ut. Det visade sig att det var ett knappcellsbatteri stort som tre enkronor på varandra. Batteriet hade bränt slemhinnorna i matstrupen men som väl var hade det inte blivit något hål.

– Sedan dess är vi inskrivna på sjukhuset. Åke får all näring via dropp. Han får inte äta eller dricka. I dag ska vi pröva med sondvälling för första gången. Vi får se hur det går. Planen är att han ska ha sonden i fyra veckor. I dag sa läkaren att faran för att det ska bli värre är över, berättar Samuel Hylén.

– Han har inte ont säger han. Åke finner sig rätt bra att gå med slang i näsan.

Hur läkningen blir får tiden utvisa. I värsta fall blir ärrvävnaden så omfattande att matstrupen kan behöva vidgas genom operationer.

Varnar på Facebook

Samuel Hylén har skrivit om händelsen på sin Facebooksida för att varna andra föräldrar för faran med sådana här batterier. Batteriet kom från en brandvarnare och det förvarades i ett skåp, men när frukosten dukades fram måste det ha trillat ut.

– Vi vill gärna berätta om det här för att varna andra för vad som kan hända, säger Samuel Hylén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.