Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åbybadet kommunalt till 2010

Mölndals stad fortsätter att ansvara för verksamheten på Åbybadet i åtminstone tre år till, meddelar kommunstyrelsens ordförande Hans Bergfelt (m). Men kommuner bör inte driva badanläggningar. Det hävdar en privatperson.
- Vi måste nog driva badet i några år och bevisa vad man kan tjäna på det, säger Hans Bergfelt.
Det var efter konkursen 2006, då ägaren inte hade betalt hyran på flera månader, som förhandlingarna om vem som skulle ta över verksamheten på Åbybadet startade. När dessa gick i stå beslöt kommunen att driva badet själv.

Nu förhandlar kultur- och fritidsförvaltningen med företag som kan driva ett gym i anslutning till badet. Under samtalen har det framkommit tydliga krav på Mölndals stad att hyresperioden ska förlängas till den sista december 2010, vilket kommunen nu säger sig vara beredd att göra.

Men kommuner bör inte driva badanläggningar överhuvudtaget. Det hävdar en privatperson i Mölndal, som får mothugg av kommundirektör Jan Persson.
För att täcka Åbybadets underskott i år behövs ett tillskott på 7,5 miljoner från skattebetalarna. Nästa år krävs ett tillskott på ytterligare tio miljoner av skattemedel.
- För mig förefaller det helt klart vara utanför kommunens kompetens att investera pengar i att driva en anläggning med syfte att uppnå en sådan kvalitet att verksamheten kan överföras på entreprenad, hävdar den kritiska privatpersonen och hänvisar till kommunallagen.
- Den säger att kommunal näringsverksamhet måste vara allmännyttig och drivas utan vinstsyfte. Men om badet anses var nyttigt för kommuninvånarna borde det drivas som en förvaltning och finansieras till största delen med skattemedel.
Kritiken går ut på att det måste finnas regler för hur en kommun får agera i ett fall som detta.
- Att fortsätta pumpa in pengar i verksamheten är något som en enskild investerare aldrig skulle göra, fortsätter kritikern och befarar att planeringen bygger på att kommunen tror sig kunna behandla skattepengar utan något som helst personligt ansvar för de inblandade - ingen kan bli personligt ansvarig för förlusterna.
Kommundirektör Jan Persson hänvisar till kommunallagen och rättspraxis där det finns regler för vad en kommun får göra och hur skattenmedel får användas.
- Vill man ha ett kommunalt beslut prövat kan detta överklagas inom tre veckor från det att aktuellt protokoll har justerats och anslagits på kommunens anslagstavla, konstaterar han.