Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Åby vårdcentrals stängning godkänns inte

Det blir ingen stängning av Åby vårdcentral i förtid. Nu finns det tre intresserade privata företag som är beredda att ta över.

Västra sjukvårdsnämnden behandlade i veckan Närhälsans begäran om att stänga Åby vårdcentral i Mölndal redan i vår. Vårdcentralen går med förlust och svårigheterna har varit stora att bemanna med fast anställda läkare varför stafettläkare kallats in.

Sjukvårdsnämnden accepterar dock inte någon förtida stängning, som innebär att 5 000 listade patienter tvingas söka andra vårdcentraler, utan Närhälsan måste hålla öppet tills en ny entreprenör tar över.

– Det är ett absolut krav från vår sida. Patienterna skall inte drabbas av att Närhälsan vill avveckla i förtid, säger nämndordföranden Niklas Attefjord (MP).

– Nämnden har dock accepterat att kontraktet avslutas i förtid bara man har en ny vårdgivare som tar över direkt. Det här får Närhälsan och den nye vårdgivaren komma överens om på ett acceptabelt sätt. Patienternas trygghet går i första hand.

Det var den blågröna majoriteten i nämnden som fattade beslutet. Socialdemokraterna deltog inte i beslutet då partiet anser att vårdcentralen borde ha varit kvar i Närhälsans regi.

Niklas Attefjord konstaterar att det trots allt ser relativt ljust ut för Åbypatienterna. I dag finns tre entreprenörer som är intresserade att ta över. Det enda hittills kända är företaget Nötkärnan vars vd Lars Brune visat intresse för ett övertagande från 1 september för att hinna anställa fast personal.

– Vi vet ännu inte när det kan bli byte av men det har sagts oss att någon av de tre kan tänka sig att starta redan innan sommaren, säger Niklas Attefjord.

Han medger att han i slutet av förra veckan överraskades av beskedet att Närhälsan vill placera Mölndals primärvårdsakut i vårdcentralens lokaler.

– Det hade vi ingen aning om. Men det återstår att se om alla verksamheter kan få plats där.