Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ännu ett sabotage mot telemast upptäckt

Nyligen upptäckes att en kabel vid en telemast i Tranemo klippts av så att Räddningstjänsten inte kunde kommunicera genom den. Men kabel var inte bara avklippt, den saknades dessutom. Nu har man inlett en förundersökning efter händelsen i Häglared i Borås.

Det var den 4 maj som det ska ha upptäckts att en kabel vid en mast söder om Tranemo, som ligger i skogen mellan Tranemo och Ambjörnarp, klippts av. Det innebar att räddningstjänsten inte kunde larma personal som vanligt.

Händelsen rubriceras som sabotage och har polisanmälts, enligt BT.

– Det stämmer, det hände nyligen, säger inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänst Anders Johansson till GP på onsdagsmorgonen.

Är det här en viktig mast för er?

– Den är viktig precis som alla master är viktiga för oss. Sedan om den är fullständigt avgörande är jag inte helt säker på, avslutar det inre befälet Anders Johansson.

Masten är grunden för räddningstjänsten i Södra Älvsborgs nätverksstruktur. Därigenom sköts bland annat utalarmering. 

– Det betyder inte att vi inte fick ut larm under tiden kabeln var avklippt. Per automatik går vårt reservsystem in och vi har dessutom två sådana. Det kunde vi leva med över helgen. Vi pratade med våra reparatörer, men då visste vi inte vad det var för fel. Vi trodde det var fel på den tekniska utrustningen bara, säger Per- Anders Näsström, ansvarig för samband vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg till GP.

När teknikerna väl kom till platsen för att felsöka såg de att kabeln, som är lika tjock som en tumme, var avklippt. Men inte nog med det, den saknades dessutom.

– Teknikerna letade efter den men kunde inte hitta den. Men det som förbryllar oss mest är att det inte syntes några tecken på inbrott i det här utrymmet där kablar kopplas. Det får oss att tro att det antingen är en duktig låsdyrkare som varit framme eller att det är någon som har tillgång till nycklarna till masten som ligger bakom dådet, menar Näsström.

LÄS OCKSÅ: Sjätte generationens krigföring

Räddningstjänsten vid Södra Älvsborg polisanmälde inte det skedda med en gång utan diskuterade saken sinsemellan. Sedan rullade larmen på och saken föll nästintill i glömska. Fram till söndagskvällen då de hörde om det misstänkta sabotaget av masten utanför Borås.

– Vi sa direkt på måndagsmorgonen att vi såg ett samband med det som hänt utanför Borås. Så då polisanmälde vi saken så polisen får undersöka om det finns nåt samband, förklarar Näsström.

Än så länge har räddningstjänsten i Södra Älvsborg inte fått någon återkoppling av polisen om huruvida det finns ett samband eller hur det går med utredningen. Däremot så poängterar Näsström att deras kabel var utmärkt med etiketten "Räddningstjänst" så vem det nu än var ska enligt honom ha varit fullt medveten vem det var hen saboterade för.

Liksom vid den uppmärksammade knäckta masten utanför Borås så är det Teracom som driver masten utanför Tranemo. Men på det statligt ägda bolaget är man mycket förtegna om det nya misstänkta mastsabotaget.

– Vi vet inte om det som hänt utanför Tranemo är ett sabotage eller om det är ett misstag. Vi vill inte spekulera allt för mycket, säger Teracoms presschef Marcus Hartmann.

LÄS OCKSÅ: Här klättrar de upp för masten

Fast varför skulle er personal av misstag knipsa av och ta med sig en bit kabel?

– Vi avvaktar polisens förundersökning för att se vad den visar, säger Hartmann tvärt. 

Vad gäller uppgiften om att kabeln varit utmärkt med "Räddningstjänst" menar Hartmann att det inte kan ha varit en avgörande kabel för myndigheten. Han betonar att det finns en avgörande skillnad mellan kommunikationen som sker via Rakel och andra typer av kommunikationssystem.

–  Jag har ingen kännedom om hur det ser ut på anläggningarna. Men vi kan inte se att det haft en påverkan på Rakelnätet i Tranemo. Rakel är för tal, men andra kablar gäller för data. När det gäller Rakel omfattas det av väldigt hög sekretess. Därför har jag svårt att tänka mig att den typen av kabel skulle vara uppmarkerad, förklarar Teracoms presschef.


Under tisdagskvällen upptäcktes även ett misstänkt föremål vid en telemast utanför Gävle. Bombskyddsgruppen var på plats under natten och fraktade bort det misstänka föremålet.

– Men det är fortfarande oklart vad det handlar om, säger Christer Nordström. 

Det misstänkta föremålet kommer att analyseras under dagen. Förhoppninsgvis kommer även svaret på vad föremålet var, och om det stämmer att det var en sprängladdning, komma.

– Det kommer att undersökas under dagen, säger Lars Eskhult, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala.

I söndagskväll knäcktes en annan mast, en radio- och tv-mast på Trollberget strax utanför Borås, efter ett misstänkt sabotage. I flera medier har det förekommit uppgifter om att lossade bultar vid fundament på marken kan vara orsaken till haveriet, något som Teracom, som äger den masten, dock inte kan bekräfta ännu. 

– Det här är föremål för en polisutredning så det är ingenting jag kan tala om, säger Åsa Ragnar, kommunaktionsdirektör på Teracom.

LÄS OCKSÅ: Hög tv-mast utanför Borås knäckt

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att en förundersökning om grovt sabotage mot Häglaredsmasten nu pågår men att det i nuläget inte finns någon skäligen misstänkt för dådet.

Samtidigt fortsätter väktare att bevaka Teracoms 54 storstationer efter sabotaget mot masten utanför Borås. Det diskuteras också att skärpa övervakningen kring anläggningarna med hjälp av kameror och larm.

Efter attentatet mot den över 330 meter höga radio- och TV-masten utanför Borås ska säkerhetsrutinerna ses över på nytt.

- I ett första skede sattes väktare in. Den bevakningen kommer att fortsätta tills vidare. Samtidigt pågår diskussioner om hur man ska kunna komplettera övervakningen. Det kan handla om kameror eller olika typer av larm, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör vid Teracom Boxer Group, till TT.

Under onsdagen kommer säkerheten kring Teracoms master att diskuteras vid en nationell samverksanskonferens arrangerad av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.