Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Thomas Johansson/TT
Bild: Thomas Johansson/TT

Ännu ett fall av mässlingen konstaterat

Ytterligare ett fall av mässling har konstaterats i det pågående utbrottet i Västsverige. Det uppger Smittskydd Västra Götaland i sin kontinuerliga rapportering. Sammanlagt har nu 28 fall konstaterats sedan det första fallet kunde bekräftas den 10 december förra året.

Så sent om i går beslutade regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen att införa kostnadsfri vaccination mot mässling till utvalda ovaccinerade grupper i regionen. Det är ännu ett steg i försöket att hindra spridningen av den smittsamma sjukdomen.

– Olika undersökningar uppskattar att det kan finns uppemot 40 000 personer i Västra Götaland som inte har fullgott skydd. Vi hoppas naturligtvis att nå så många som möjligt med detta erbjudande, sa Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, till GP under tisdagen.

LÄS MER: Mässlingutbrottet – detta har hänt

"Långt ifrån över"

På tisdagen rapporterade GP om mässlingsutbrottet, som bekräftades vara långt ifrån över än. En person som har smittats av mässling kan insjukna upp till 18 dagar efter senaste möjliga smittotillfälle. Det innebär att nya fall kan dyka upp fram till i början av februari om man räknar från den dagen när den senaste personen smittades.

Mässlingsutbrotten har krävt åtgärder i tre olika steg. Det började med att man begränsade att fler utbrott uppstod. Steg två handlade om att inventera personalen och erbjuda dem vaccin. Nu har man kommit till sista steget.

– Nu har vi då kommit till steg tre där vi sträcker ut en hand till befolkningen. Genom att erbjuda vaccinet kostnadsfritt tror vi att vi kan nå ut till så många som möjligt som skulle vara villiga att göra det, säger Ann Söderström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.