Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningstjänsten lyckades till slut få upp älgen ur gödselbrunnen. Bild: Räddningstjänsten Hylte
Räddningstjänsten lyckades till slut få upp älgen ur gödselbrunnen. Bild: Räddningstjänsten Hylte

Älg fastnade i gödselbrunn – räddades

En älgkalv gick under söndagen ner i en gödselbrunn i Torup i Halland och fastnade. Efter 45 minuter lyckades räddningstjänsten rädda älgen – som klarade sig till synes oskadd.

Det var förbipasserande som upptäckte att en ung älg ramlat ner i en gammal gödselbrunn i Torup i Hylte kommun. De larmade Räddningstjänsten.

– Vi misstänker att älgen har gått för nära och halkat ner i brunnen. Det var väldigt halt vid kanterna, säger insatsledaren Mikael Andersson vid räddningstjänsten i Hylte.

Enligt räddningstjänsten är gödselbrunnen inte längre i bruk, men den senaste tidens regn har gjort att det var en dryg meter hög gyttja i botten vilket gjorde det besvärligt för älgen när den försökte ta sig upp.

Hur länge älgkalven befunnit sig i brunnen är oklart.

Sprang oskadd in i skogen

Efter ungefär 45 minuters arbete lyckades räddningspersonalen få upp älgkalven ur brunnen.

– Vi skar bort den hala plasten vid en av brunnens kanter, lyckades fästa ett rep runt älgen och drog i älgen samtidigt som den försökte själv ta sig upp själv. När älgen kom upp sprang den till synes oskadd tillbaka in i skogen, säger Mikael Andersson.

Vanligtvis faller inte den här typen av insatser in under räddningstjänstens uppdrag. Men Mikael Andersson berättar att han och personalen gjort bedömning att det fanns goda chanser att rädda älgen.

– Det är ju en lite annorlunda insats och faller egentligen inte under vår lag. Men kan vi göra något, så gör vi det, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.