Hällebäcks äldreboende får ny granne när det planerade äldreboendet flyttas till Hasselbackshöjden. Oppositionen är kritisk till beslutet.
Hällebäcks äldreboende får ny granne när det planerade äldreboendet flyttas till Hasselbackshöjden. Oppositionen är kritisk till beslutet.

Äldreboende flyttas från centrum

ANNONS
|

Äldreboendet var tidigare tänkt att byggas på CW Borgs väg i centrala Stenungsund. I slutet av september beslutade ett oenigt kommunfullmäktige att boendet istället ska byggas på Hasselhöjden bredvid Hällebäcks äldreboende. Oppositionen ville fortsätta enligt ursprunglig plan, medan allianspartierna ville byta placering och vann med en rösts majoritet.

– Vi kan inte begripa varför det ska ligga däruppe. De gamla vill ha det i centrum, vi köpte ju marken för det en gång i tiden, säger vice ordförande i sociala utskottet Janette Olsson (S).

– Marken på C W Borgs väg har blivit för liten. Vi vill ha utbyggnadsmöjligheter för verksamheten, säger kommunstyrelsens ordförande Sofia Westergren (M).

ANNONS

De särskilda boenden och demensboenden kommunen behöver kommer istället att byggas intill Hällebäcks äldreboende, där det finns mark för eventuell framtida utbyggnad.

– Nu får vi möjlighet att skapa något alldeles nytt. Det blir ett fristående, modernt boende och ett komplement till Hällebäck, säger Sofia Westergren.

Oppositionsrådet Bo Pettersson (S) menar att ett viktigt kriterium till varför politikerna ursprungligen valde C W Borgs väg var att det låg centralt.

– Vi tror att man lättare kan få besök av anhöriga. De tar med den äldre ut med gåstol eller rullstol, där inträffar alltid något. Man kan gå ner till vattnet, säger Bo Pettersson.

Han befarar att det inte är lika lätt att göra spontanbesök till Hasselhöjden, och tror att allianspartierna inte lyssnat på folkviljan när de tagit beslutet.

– Vi har stort gehör från invånarna att äldreboendet bör ligga i centrum, säger han.

Efter kommunfullmäktigebeslutet är planen för C W Borgs väg seniorboenden med hyres- eller bostadsrätter. Där ska de äldre hyresgästerna kunna dra nytta av det centrala läget.

– De kan använda centrum på ett sätt som många på äldreboenden inte kan, säger Sofia Westergren.

Äldreboendet är planerat till 2017 och ska ge runt 60 lägenheter. Att politikerna nu väljer att byta plats påverkar inte byggstarten.

ANNONS

– Det är efterfrågan som styr när boendet ska sätta igång, och avgör om man kör igång tidigare eller senare, säger äldreomsorgschefen Noomi Holmberg.

Plats: Hasselbackshöjden

Antal lägenheter: ca 60

Inflyttning: Oklart, förmodligen 2017

ANNONS