Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gillade sadellivet. Eivor Eriksson och Hannes Torgersson var i höstas jublande glada över äldreboendets cykel. Bild: Martin Björklund

Äldre ska få åka dubbelcykel

Efter succé för en cykel med sidovagn för äldre i Eklanda, väljer nu Mölndals stad att köpa in dubbelcyklar till samtliga äldreboenden.

I höstas träffade GP Eivor Eriksson på Eklanda äldreboende när hon tillsammans med aktiveringspedagog Hannes Torgersson cyklade genom stadsdelen.
– Man blir ju lätt sittande eller liggande, men det här gör så att man föds på nytt, sa hon till GP då.
Efter många positiva kommentarer från såväl boende som personal har nu Mölndals stad valt att köpa in dubbelcyklar till övriga sex äldreboenden som drivs i stadens regi.
– Vi såg möjligheten att fler skulle kunna vistas ute och känna friheten av att vara ute i naturen. Samtidigt blir det också träning för våra brukare, säger Mariette Peric, områdeschef för Mölndals äldreboenden.

De nyinköpta cyklarna har plats för två personer. En eller båda kan trampa och de nyinköpta är även eldrivna för att göra det möjligt att cykla i kommunens mer backiga områden. Cyklarna är också anpassade för att rullstolsburna ska kunna åka med.
Sedan en tid tillbaka har Mölndals äldreboenden valt att köpa in städningen från kommunens serviceförvaltning för att frigöra tid till boendets personal.
– Vi har gjort det för att vår utbildade personal ska jobba med det de är utbildade för. Samtidigt frigörs tid till brukarna, så det är inte bara aktiveringspedagogerna som cyklar utan det gör all personal nu, säger Mariette Peric.