Åklagare Robert Beckard överklagar Uddevalla tingsrätts dom mot den äldre kvinna i Lysekil som tog livet av sin make i våras.
Åklagare Robert Beckard överklagar Uddevalla tingsrätts dom mot den äldre kvinna i Lysekil som tog livet av sin make i våras. Bild: Anders Löwstedt/Niclas Jonasson

Äldre mans död i Lysekil till hovrätten

En äldre mans död i Lysekil i våras blir nu ett fall för hovrätten i Göteborg. Mannens hustru dömdes i Uddevalla tingsrätt till två års fängelse för dråp. Men åklagaren hade yrkat på tio års fängelse för mord, och har nu överklagat domen.

ANNONS

En äldre mans död i Lysekil i våras blir nu ett fall för hovrätten i Göteborg. Mannens hustru dömdes i Uddevalla tingsrätt till två års fängelse för dråp. Men åklagaren hade yrkat på tio års fängelse för mord, och har nu överklagat domen.

– Jag yrkar att hovrätten dömer henne för mord, och väsentligt skärper fängelsestraffet, säger åklagaren Robert Beckard till Bohusläningen.

Uddevalla tingsrätt menade att straffvärdet för det brott kvinnan gjort sig skyldig till motsvarade fyra års fängelse. Vidare ansåg domstolen att det fanns förmildrande omständigheter, nämligen kvinnans ålder och hälsotillstånd, och sänkte straffet ytterligare till två år.

ANNONS

– Jag tycker inte det fanns nån utredning om att hon skulle ha dålig hälsa eller nåt. Hon var en vanlig 72-åring. Att man drar av två år på det straffvärdet tycker jag också var för mycket, säger Robert Beckard.

Kvinnan uppgav att hon och maken var överens om att ta sina liv. Hon skar också sig själv, men överlevde. Mannen var svårt sjuk, och enligt kvinnan blev paret mycket dåligt bemötta av hemtjänsten. Hon medger att hon vållat makens död, men ser det som en gärning av barmhärtighet. Tingsrätten ansåg i sin dom att kvinnan utfört gärningen enligt sin makes önskan.

LÄS MER:Domstolen: Kvinnan utförde makens vilja

Men åklagaren har hävdat att det inte finns bevis för att mannen ville dö, och att han dessutom kan ha varit för dement för att uttrycka en sådan vilja.

– Domstolen konstaterade att all den bevisning jag lägger fram inte räcker. Och sen tar de bort all den bevisningen, den försvinner på nåt sätt, och de har baserat hela sin dom på det kvinnan säger i rätten. Att han ville bli skuren i handleden och att han somnade in lugnt och stilla.

– Jag menar att man inte kan resonera riktigt så, det finns bevis att det varit högst oklart vad han velat eller inte velat med sitt fortsatta liv. Man kan inte konstatera att han uttryckt att han velat bli dödad.

ANNONS

Robert Beckard skriver i sin överklagan att det krävs att ett eventuellt samtycket är otvetydigt för att det ska tillmätas någon betydelse. Att det ska vara frågan om en uttrycklig begäran om att bli dödad och inte bara en önskan om att dö.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS