Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äldre man knivskuren till döds i Borås

Strax före klockan 11 på tisdagen knivskars en man i 70-årsåldern till döds i Borås. Gärningsmannen ska i lugnt tempo ha gått från platsen och flera skolelever blev vittnen till dådet. Under kvällen gick polisen ut med att den döde inte är känd i några kriminella sammanhang.
– Det är ingen våldsverkare, missbrukare eller kriminell, säger polisens förundersökningsledare Claes Lindberg.

Polis, räddningstjänst och ambulans larmades under tisdagsförmiddagen till en plats i närheten av Knalleland, i de norra delarna av Borås. Larmet gällde en pågående misshandel utomhus.

Väl på plats påträffades en knivhuggen man, vars skador var så allvarliga att han fördes med ambulans till sjukhus. Polisen meddelande senare under dagen att hans liv inte gick att rädda.

Den nu avlidne mannens anhöriga är underrättade.

Sökte med hund och helikopter

Ett stort område vid Erikslund/Saltemad spärrades av och en massiv polisinsats pågick i området under dagen.

– Vi har flera patruller på plats och söker med hundar och helikopter i området. Någon misstänkt är inte gripen i nuläget, sade Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i Region Väst inledningsvis.

En förundersökning gällande mord har inletts och polisen har påbörjat ett intensivt utredningsarbete, men någon misstänkt gärningsman hade vid klockan 19.30 under tisdagskvällen ännu inte gripits.

– Det är en stor del i det fortsatta utredningsarbetet att kunna gripa en misstänkt, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i Region Väst.

Gärningsmannen ska enligt vittnen varit klädd i vita skor, grå luvtröja och ljusa byxor. Han har enligt polisen ha haft med sig en väska.

Polisen efterlyser nu iakttagelser och tips från allmänheten om personer och fordon som kan ha varit synliga i området vid tidpunkten för händelsen.

Polisen: Döde mannen "en vanlig person"

Vad som orsakat dramat är oklart.

– Vi arbetar med vittnesuppgifter på platsen, säger Ulla Brehm.

Under kvällen sade Claes Lindberg, som leder polisens förundersökning och är gruppchef vid grova brott, till BT att den döde mannen inte är känd i några kriminella sammanhang.

– Det är ingen våldsverkare, missbrukare eller kriminell, utan en ”vanlig person”, om man kan säga så, säger han till tidningen.

Han säger vidare att polisen fortfarande arbetar med olika spaningsåtgärder.

– Vi har en någorlunda bra bild av vad som hänt men måste utreda bland annat bakgrunden för att förstå varför det har hänt, säger Claes Lindberg.

Gärningsmannen beskrivs som lugn

Efter knivdådet ska gärningsmannen lugnt ha gått ifrån platsen.

– Det känns ju lite ovanligt. Utan att vara psykolog, så känns det lite konstigt, säger Ove Jäverfelt, vice chefsåklagare i Borås.

Han säger att han efter att ha tagit över förundersökningsarbetet, nu gett tillbaka det till polisen.

– Polisen äger utredningen, säger han.

Polisen spanade i området Erikslund efter en ensam gärningsman. Bild: Petter Trens
Polisen spanade i området Erikslund efter en ensam gärningsman. Bild: Petter Trens

Skolelever blev vittnen

Mordet skedde i närheten av en skola. Flera högstadieelever blev vittnen till händelsen.

– Det handlade om några högstadieelever. Någonting har de sett, men vad får polisutredningen utvisa, säger Julio Garcia Atterström, verksamhetschef vid Borås Stads grundskoleförvaltning.

Efter händelsen berättar han att flera stödinsatser kopplades in för eleverna och att samtliga vårdnadshavare kontaktades.

– Men i samråd med polisen fattade vi beslut att inte låsa skolan och att inte skicka hem eleverna. Vårt mål var att normalisera situationen så mycket som möjligt. Vi ställde upp vuxna vid varje ingång så att de kunde säkerställa att bara behöriga personer kom in. Sen hade vi löpande kommunikation med polisen.

Även under onsdagen kommer skolverksamheten pågå som vanligt, samtidigt som stödsamtal kommer erbjudas till de elever som vill.

– Det är klart att det alltid är obehagligt när ett mord inträffar. I synnerhet när det är så nära en skola. Men jag känner mig väldigt trygg med personalen och deras agerande. Det finns ingen anledning till oro, säger Julio Garcia Atterström.

Polisen: "Har hört vittnen"

Polisen har pratat med skoleleverna, berättar Anna Göransson vid polisen.

– Vi har hört flera vittnen som befann sig på skolan. Om någon har sett något och inte pratat med polisen uppmanar vi dem att kontakta oss, säger Anna Göransson.

Polisen hade vaksamhet vid skolans lokaler efter knivattacken. Det bedöms dock inte finnas något samband mellan skolan och mordet. En stor avspärrning upprättades också strax efteråt, men den hävdes när polisens tekniska undersökning avslutats.

Under kvällen har polisen att befunnit sig på platsen med ett mobilt poliskontor, samt ha arbetat med trygghetsskapande åtgärder i området.

"Det händer aldrig saker här"

Mohamed, som bor i området, beskriver det som lugnt.

– Det händer aldrig saker här. Jag vill inte säga att jag känner mig orolig, men det är väldigt tragiskt. Det känns märkligt.

Känns det obehagligt att det skett så nära?

– På sätt och vis, såklart. Jag har bott här i nästan tio år och det har aldrig hänt något liknande. Inte ens en misshandel, ingenting. Du ser ju själv, det är ett lugnt villaområde. Det känns konstigt.

– Jag hoppas polisen kan reda ut saker och ting så fort som möjligt så att allmänheten kan känna sig trygg. Man får hoppas att det inte går runt en galning med kniv här i området som kan hugga ned folk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.