Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Västsvenska master obevakade – trots höjt säkerhetsläge

Teracom har beordrat ökad bevakning av landets radio- och tv-master. Men när GP besöker två master i Västsverige är säkerheten låg. – Exakt hur våra rutiner ser ut går vi inte in på av säkerhetsskäl, säger Marcus Hartman, pressansvarig på Teracom.

 

 

 

Efter den senaste tidens mastsabotage har Teracom höjt säkerheten vid landet radio- och tv-master. Masterna används för att sända FM-radio och markbundna tv-sändningar. Marcus Hartman, pressansvarig på Teracom vill av säkerhetsskäl inte gå in exakt på hur bevakningen av landets telemaster ser ut, men sedan i går har det varit mer än vanligt.

– Så kommer det vara så länge vi bedömer att det behövs, säger han.

GP har besökt två master i Västsverige som trots det höjda säkerhetsläget är tillsynes helt obevakade av säkerhetspersonal. Kring en mast på centrala Hisingen finns ett två meter högt stängsel. Stängslet har taggtråd som ska hindra besökare att klättra över. Men på två ställen är taggtråden uppklippt. Grafittimålningar vid masten vittnar om att obehöriga har kunnat ta sig in. GP är på plats i ungefär en timme, men någon säkerhetspersonal syns aldrig till.

Vid en mast i Kållered finns inget stängsel alls. Besökare kan utan problem gå fram till den och el-kablar leds helt oskyddat från masten. En av dörrarna till ett av husen kring masten är olåst. GP är på plats i 15 minuter. Under den tiden syns ingen säkerhetspersonal till. Genom att klättra upp på ett av husen som står intill masten skulle en besökare kunna klättra vidare upp i masten. I Sverige finns hundratals master. 

– Det vi har sagt är att vi satt in kontinuelig väktarbevakning, dygnet runt, vid våra 54 storstationer. Exakt hur våra rutiner ser ut för samtliga master är ingeting vi berättar av säkerhetsskäl, säger Marcus Hartman.

När GP besöker tv-masterna i Brudaremossen i Göteborg märks det att bevakningen är högre än normalt. Platsen bevakas även till vardags av Securitas och när GP kommer till platsen är ytterligare en patrull på plats vid grinden. Enligt väktaren som var på plats har det varit lugnt både måndag och tisdag. 

– Det är mest hundar och deras ägare som rör sig här, säger han.

I söndags knäcktes en 332 meter hög Teracom-mast utanför Borås. Polisen misstänker sabotage. I april har någon eller några brutit sig in i Teracoms anläggningar och stulit en Rakelterminal som används för att kommunicera av bland annat räddningstjänst och polis. Då stals även arbetskläder med Teracoms logga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.