Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Värmebölja att vänta i Göteborg

Det förväntas bli riktigt varmt i Västsverige de närmaste dagarna. Trots värmen råder det ingen brist på vatten i Göteborg – däremot kan det bli aktuellt med ett eldningsförbud om hettan fortsätter.
– Prognosen visar att det kommer vara väldigt torrt i vårt förbund inom några dagar, säger Peter Backlund, insatschef på räddningstjänsten i Storgöteborg.
Solbadande människor på klippor vid Saltholmen.. Bild: Laila Ekstedt/Arkiv
Solbadande människor på klippor vid Saltholmen.. Bild: Laila Ekstedt/Arkiv

Centraleuropa har under en längre tid upplevt onormalt varmt sommarväder och i Frankrike har flera städer noterat temperaturer runt 40 grader. Nu kommer den varma luften från kontinenten upp till Sverige – och i västra Sverige kan det blir riktigt varmt.

– Vi räknar med att det blir högsommartemperaturer över hela Västsverige. Vädret håller i sig resten av veckan och en bit in på nästa, sen går det ner till mer normala temperaturer. Det är lite svårt att veta exakt just nu. Topptemperaturerna kommer nog landa över 30 grader på några platser, men annars kommer det vara 28-29 grader, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

SMHI har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer, som skickas ut när temperaturerna förväntas vara mellan 26-30 grader flera dagar i följd. Värmen kan komma att påverka vissa riskgruppers hälsa.

– Gamla, sjuka och små barn och gravid räknas in i riskgrupper som kan påverkas. Men som det ser ut nu kommer vi nog inte få någon klass 1-varning, som det blir när temperaturen är över 30 grader tre dagar i följd, säger Emelie Karlsson.

Ingen vattenbrist i Göteborg – men kanske eldningsförbud

Många orter i Sverige har problem med låga grundvattennivåer. En varm sommar medför att bevattningsförbud kan införas för att spara på vattnet. I Göteborg finns det dock gott om vatten.

– Tillgången på råvatten är nästintill obegränsad eftersom vi tar vatten från Göta älv. Sedan kan det ju bli lägre trycknivåer lokalt, om många vattnar eller tappar vatten samtidigt, så det vill vi helst inte att man gör, säger Tommy Ekblad, chef för Ledningsnät vatten och fortsätter:

– Orter som har grundvattentäkter har det sämre. De har inte återhämtat sig från förra årets torka. Många kommuner i Halland har det till exempel förhållandevis tufft, men i det avseendet har vi det bra i Göteborg.

Just nu råder heller inget eldningsförbud i Storgöteborg. Det kan dock komma att ändras om vädret skulle bli ihållande varmt.

– Det är något vi behandlar varje dag. Som läget är nu är det torrt i det djupare lagret i terrängen, men inte i de övre, på grund av regnet som varit. Prognosen visar att det kommer vara väldigt torrt i vårt förbund inom några dagar. Vi tänker förbereda för att rekommendera ett beslut om eldningsförbud, sen är det kommunerna som fattar det formella beslutet. Men allt beror på prognosen, säger Peter Backlund, insatschef på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Redan under onsdagen förväntas temperaturen stiga upp emot 25 grader, för att mot helgen närma sig 30 grader i västra Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.