Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En valaffisch med president Jacob Zuma överklottrad. Arkivbild.

Zumas fall speglar ANC:s förfall

Rötan har antagligen redan gått för långt. Regeringspartiet ANC är skadeskjutet på lång sikt, bedömer en Sydafrikaexpert efter de senaste turerna inför president Jacob Zumas avgång.

Magnus Walan är troligen den svensk som kom Nelson Mandela närmast. De möttes minst 15 gånger. På 80-talet var Walan i flera år hemlig kurir åt ANC, som då var en förbjuden organisation, och förmedlade med stor fara bilder och dokument.

TT: Vad betyder processen kring Zumas avgång för ANC?

- En svår fråga. Det beror lite på hur det kommer att landa. På kort sikt tror jag att det betraktas som positivt i Sydafrika att Zuma tvingas avgå, svarar Walan som arbetar för biståndsorganisationen Diakonia.

Hemliga uppgörelser

År av korruption har fått ANC att ruttna inifrån, vilket är tungt för Walan att bevittna:

- Även personer inom ANC:s högsta ledning, bland de sex toppledarna, har avslöjats vara en del av den osunda kulturen med skruvade upphandlingar, förskingring av offentliga medel med mera.

- Det krävs ett reningsbad som måste gå väldigt djupt. Frågan är om det ens är möjligt. även om (ANC:s partiledare) Cyril Ramaphosa skulle ha viljan.

Skälen till att Zuma förhalat sin avgång kan vara flera, enligt Walan. Som ekonomiska garantier och uppgörelser om immunitet mot en del av korruptionsaffärerna.

- Sedan vill han också genomföra en del affärer som han har startat, till exempel kärnkraftuppgörelsen med några av Putins vänner. Jag tror också att han vill ha någon form av skydd från ANC så att han inte dras in i nyligen inledda processer när det gäller korrupta affärer med Gupta-familjen.

En polisräd mot den inflytelserika affärsfamiljen Gupta hem i Johannesburg genomfördes på onsdagen. Det är oklart vilka som greps i samband med räden. Guptafamiljen står i centrum för den måhända värsta korruptionsskandalen som fläckar Zuma. Familjen, som likson Zuma nekar till alla anklagelser, misstänks för att ha korrumperat Zuma och delar regeringen för att vinna egna fördelar.

Vapenpengar i partikassan

Fast svårast för Walan att förlika sig med har varit alla smutsiga vapenaffärer, däribland den stora försäljningen av stridsplanet Jas 39 Gripen med Sverige och Storbritannien inblandade. Där förekom enligt utredningarna korrupta pengaöverföringar på 1,5 miljarder kronor, påpekar Walan:

- Och jag är övertygad om att huvuddelen av de pengarna slutligen hamnade i ANC:s partikassa, när man byggde upp sin egen privata investeringsbank.

För Walan känns det tragiskt att beskåda hur ANC har utvecklats.

- Flera saker har förstås gjort mig ledsen och besviken. Men det fråntar inte ANC:s historiskt fantastiskt viktiga roll i att avskaffa apartheid och införa demokrati.