Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Zuma. Arkivbild.

Zuma pressas att lämna presidentposten

Det drar ihop sig för Sydafrikas president Jacob Zuma. Pressen mot honom ökar för varje dag och avgångskraven blir allt mer högljudda.

I helgen var en mindre grupp i regeringspartiet ANC:s högsta toppskikt hemma hos Zuma i hans residens i huvudstaden Pretoria och uppges då ha uppmanat honom att lämna presidentposten. Men Zuma ska ha vägrat.

Nu har ANC:s högsta beslutande organ NEC kallats in på onsdag för att avgöra Jacob Zumas öde, rapporterar bland andra den sydafrikanska nättidningen news24.

Beskedet om NEC-mötet kom efter att en grupp i partitoppen under dagen varit samlade i ANC:s partihögkvarter, Luthuli House, i centrala Johannesburg. Officiellt heter det att NEC ska diskutera förberedelser för det årliga talet till nationen som enligt schemat ska hållas i landets parlament på torsdag. Men eftersom avgångskrav mot Jacob Zuma har rests både från oppositionen och inom ANC inför det viktiga talet är det inget djärvt antagande att det just är presidentens framtid som kommer att diskuteras. NEC är också det organ inom regeringspartiet som har makten att tvinga Zuma från sin post.

Den svårt korruptionsanfrätte Jacob Zuma har varit Sydafrikas president sedan 2009. Enligt landets författning måste han lämna sin post nästa år då det hålls val och han har suttit under två mandatperioder. Men i december förra året ersattes han på partiledarposten av landets vicepresident Cyril Ramaphosa. Många ANC:are vill nu att Cyril Ramaphosa även tar över presidentposten i landet – möjligen redan denna vecka och före det viktiga talet till nationen på torsdag.